Hlavní obsah

Cvičení se vyplatí i v pokročilém věku

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Američtí odborníci zjistili, že pokud se cvičení člověk věnuje i v pokročilém věku, může si prodloužit život až o patnáct let. Příznivé výsledky se přitom týkají zejména ženské části populace.

Foto: archiv LFŠ

Jubilejní 40. ročník Letní filmové školy zaznamenal rekordní účast.

Článek

Průzkumu se podrobilo 229 žen, jejichž průměrný věk dosahoval čtyřiasedmdesáti let.

"Postarší ženy, které se většinu volného času věnují jakékoliv fyzické aktivitě, si život prodlužují v průměru až o patnáct let," řekla Jennifer Brachová, autorka výzkumu.  

Pomůže chůze

Studie sice přesně neuvádí, které cviky v pokročilém věku prospívají tělu i duši, Brachová nicméně prohlásila, že pro lidský organismus představuje přínos i zcela běžná častá chůze.

"Teď v zimě je to sice těžší, ale i tak se ženy mohou skvěle protáhnout například u mnoha videokazet s domácím cvičením. Je potřeba hlavně zůstat stále aktivní. Jen tak se dostaví požadované výsledky," vysvětlila.  

Důležitá konzultace

Fyzická aktivita je pro člověka v každém věku výbornou medicínou. Odborníci však upozorňují, že každý cvičební program by měl být předem konzultován s osobním lékařem.  

"Člověk si totiž nikdy nemůže být jistý, jestli nemá nějakou skrytou chorobu," míní Brachová.

Reklama

Související články

Svižná chůze není zdravá dostatečně

Díky půlhodince svižné chůze pětkrát týdně se člověk možná cítí svěží a je mu lépe po těle. Podle odborníků je ovšem nepravděpodobné, že by taková tělesná...

Výběr článků

Načítám