Hlavní obsah

Cvičení není vždy klíčem k hubnutí, tvrdí odborníci

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fyzická aktivita hraje malou roli v boji proti obezitě. Lékaři potvrzují, že namísto přehnané fyzické aktivity by se lidé měli zaměřit na svůj nezdravý životní styl. V editorialu British Journal of Sports Medicine upozorňují tři mezinárodní experti na to, že je nejvyšší čas „zbořit mýty“ o cvičení.

Foto: Profimedia.cz

Někteří odborníci tvrdí, že cvičení pro zhubnutí je pouze výmyslem potravinářského průmyslu.

Článek

Tvrdí, že zatímco je fyzická aktivita stavebním kamenem pro odvrácení nemocí, jako je cukrovka, srdeční choroby a demence, její vliv na obezitu je minimální. Naopak upozorňují, že obezitu nezapříčiní nedostatek pohybu, ale hlavně přebytek cukru a sacharidů obecně, píše bbc.com.

Odborníci včetně londýnského kardiologa Aseema Malhotra obviňují potravinářský průmysl z toho, že v lidech podporuje přesvědčení, že cvičení může působit proti vlivu nezdravého stravování a potravin obecně. „Obézní člověk nepotřebuje cvičit, stačí, když začne méně jíst. Ale největší problém je, že si mnozí lidé myslí, že mohou jíst cokoliv a v jakémkoli množství, když ještě k tomu budou cvičit,“ říká lékař a dodává, že s tím nesouhlasí, neboť je to absolutně vědecky nepodložené a špatné tvrzení.

Poukázali také na to, že nezdravá strava byla spojena hlavně s nezdravým životním stylem a zhoršením obecného zdraví člověka, a to má daleko závažnější dopady na zdraví než například alkohol a kouření.

Cvičení k redukci hmotnosti patří

Jiní lékaři ale upozorňují na to, že nelze zcela bagatelizovat účinky cvičení. Profesor Mark Baker z National Institute of Health and Care Excellence doporučuje „dobře vyváženou stravu v kombinaci s fyzickou aktivitou“ a na rozdíl od kardiologa říká, že by bylo „hloupé“ vyloučit při redukci hmotnosti fakt, jak velkou roli zde hraje význam tělesné aktivity.

„Výhody fyzické aktivity nejsou komplotem a pouhou konspirací vedenou potravinářským průmyslem. Zdravý životní styl musí vždy zahrnovat obojí, jak vyváženou stravu, tak i fyzickou aktivitu,“ řekl Ian Wright, generální ředitel Food and Drink Federation.

Dále dodal, že průmysl naopak podporuje vyváženou stravu například tím, že dobrovolně poskytuje na obalech svých výrobků jasné údaje o jejich výživové hodnotě, nabízí produkty s extra živinami, méně soli, ale i cukru a tuku.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

K hubnutí často volíme nevhodné sporty

S příchodem jara zažívají sportoviště i lesoparky nápor Čechů i Češek odhodlaných shodit přebytečná kila po zimní zahálce. Jenže léčba sportovním šokem má...

Piva se nemusíte vzdát ani při hubnutí

Alkohol je podle mnoha lidí nepřítel hubnutí. Podle odborníků ale velmi záleží, o jaký druh alkoholu se jedná a v jakém množství. Například pivo má pro...

Výběr článků

Načítám