Hlavní obsah

Co se stane s naším mozkem po padesátce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Překročení padesátky může být spojeno s pozoruhodnými změnami, kterými prochází i náš mozek. Jednou z klíčových oblastí, které si všímáme, je úbytek mozkové kůry. Co to znamená pro naši kognitivní schopnost a jak můžeme podporovat zdraví mozku v této nové životní etapě?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pravdou je, že se v padesáti letech začíná náš mozek zmenšovat. „Kůra – vnější vrstva mozku – se ztenčuje, myelinová pochva obklopující vlákna neuronů může začít degradovat a receptory se nespouštějí tak rychle jako dříve,“ vysvětlil Dylan Wint, neurolog a neuropsychiatr na klinice v Clevelandu.

Většina padesátníků si svá léta nepřipouští, protože je jejich mysl pořád velmi bystrá, přesto s přibývajícími léty mohou někteří z nich zaznamenat určité změny.

„Po 50. roce se mohou kognitivní funkce, jako je vybavování si jmen a čísel na vyžádání, rychlost zpracování, rychlé přepínání úkolů a prostorové dovednosti, zmenšit,“ řekl Wint.

S přibývajícími léty se mohou tyto obtíže prohlubovat. „Přidat se může pokles epizodické paměti. Ta uchovává osobní zážitky a zkušenosti jedince, které mají charakter vzpomínek na dění, jehož byl účastníkem,“ řekl Wint pro Huffingtonpost.

„Na druhou stranu další aspekty poznání, jako je morální úsudek, moudrost a emoční regulace, se během tohoto období obvykle dále zlepšují.“

Každodenní radosti, které zvyšují výkon mozku

Zdraví

Lékař Dale Bredesen, neurovědecký výzkumník z Pacifického neurovědního institutu, dodal, že hormonální změny mohou také přispět ke kognitivním změnám. „V našich 50 letech obvykle dochází k hormonálním změnám způsobeným menopauzou u žen a andropauzou u mužů. Kognitivní pokles může nastat v důsledku náhlého poklesu hormonů, jako je pokles estradiolu spojený s menopauzou.“

Lidé také často zaznamenávají větší hromadění tuku a musí vynaložit větší úsilí k tomu, aby se jej zbavili, než byli zvyklí.

S nástupem 60. roku se zmenšování mozku stává znatelnějším. „Přestože si uchováte nashromážděné znalosti po celý život, váš mozek se stane méně účinným v přístupu k těmto znalostem a jejich přidávání,“ vysvětluje Wint.

Bredesen poznamenal, že problémy, které se s větší pravděpodobností objeví ve vašich 60 letech, jako jsou srdeční choroby či chronický zánět, mohou dále přispět k poklesu kognitivních funkcí.

Normální známky stárnutí a kdy se obávat

Je normální, že v průběhu stárnutí dochází k určitému poklesu kognitivních funkcí. Kdy je ale zapomnětlivost příznakem něčeho vážnějšího? „Nejvýraznějším efektem typického stárnutí je pravděpodobně zpomalení mentálních procesů, zejména vybavování si jmen, přepínání úkolů, změna zakořeněných návyků a začleňování nových informací,“ řekl Wint.

Kognitivní pokles se stává znepokojivým, když začne narušovat naše každodenní fungování. „Formálně se tomu říká demence,“ řekl Wint.

„Nicméně mezi typickým kognitivním stárnutím a demencí je zóna mírné kognitivní poruchy (MCI), která je přechodnou fází mezi kognitivními změnami u fyziologického stárnutí a časnou demencí. K jejímu odhalení může být nutné formální testování. Asi u 50 % lidí s MCI se během příštích tří až pěti let rozvine demence.“

Pokud trpíte zapomnětlivostí, problémy s komunikací nebo máte jiné příznaky, které vás znepokojují, Wint navrhuje, abyste zvážili konzultaci s geriatrem nebo neurologem.

„Rozhodně to neznamená, že máte Alzheimerovu chorobu nebo jiný typ demence, ale specialista může pomoci zúžit příčinu a určit jakékoli potenciální léčby nebo změny životního stylu, které mohou být užitečné,“ řekl.

Jak udržet mozek zdravý

I když se s přirozeným zmenšováním mozku, které přichází se stárnutím, nedá mnoho udělat, životní styl může pomoci.

„Cvičení má největší vliv na zdraví mozku,“ řekl Wint. „Pravidelné mírné aerobní cvičení snižuje riziko kognitivního poklesu. Důležitá je také sociální interakce, protože bohatá osobní sociální síť poskytuje podporu, snižuje stres, bojuje proti depresi a zvyšuje intelektuální stimulaci.“

Vzhledem k tomu, že mnoho zdravotních stavů je silně spojeno s poklesem mozkových funkcí, udržení tělesného zdraví je obrovskou součástí udržení zdraví mozku. „Udržujte svůj krevní tlak a váhu na zdravých úrovních, užívejte léky podle předpisu, minimalizujte sůl a cukr, buďte aktivní a zůstaňte společensky propojeni a pozitivní,“ řekl Wint.

„Kvalita spánku je také velmi důležitá, a pokud je váš spánek nedostatečný co do kvantity nebo kvality, navštivte raději odborníka.“

Bredesen dodal, že zdraví mozku by mělo být chápáno jako celoživotní cíl, takže pokud je vám 20 nebo 30 let, je důležité začít podnikat kroky hned.

„Snažte se vyhýbat zpracovaným potravinám, nadměrnému užívání alkoholu, kouření či vapingu. Důležitý je také kvalitní spánek, vyhýbat se velkému množství stresu a dbát na střevní mikrobiom.“

Stárnutí se děje, ať se nám to líbí, nebo ne. Ale jak Wint a Bredesen zdůraznili, životní styl může mít obrovský rozdíl v rychlosti, s jakou se zdraví vašeho mozku bude zhoršovat, a v tom, zda se u vás postupně rozvine demence. Tak začněte hned – vaše mysl a paměť vám poděkují.

Zpomalte mentální stárnutí díky jednoduchým návykům

Zdraví

Jak komedie a humor obecně ovlivňují náš mozek

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám