Hlavní obsah

Čím míň zubů, tím míň rozumu, tvrdí vědci

Boston

Počet zubů v ústech souvisí s mentálním stavem člověka. Tvrdí to alespoň na základě dlouhodobé studie bostonští dentisté. Čím více zubů ubývá a čím více kazů člověk má, tím jeho kognitivní (poznávací) schopnosti upadají rychleji. Podle zubařů z Massachusetts za vše mohou záněty úst, které zubní kazy a ztrátu zubů provázejí. Tyto záněty také poškozují mozek.

Článek

Při zánětlivém onemocnění úst se vylučuje do krve řada velmi nebezpečných látek, které poškozují mozek. Napovídají tomu také výzkumy Alzheimerovy choroby, tedy mentálně degenerativního onemocnění, které je zhoršováno právě záněty v mozku.

Podle doktorky Elizabeth Krallové Kayeové s každou ztrátou zubu během jedné dekády dojde k poklesu kognitivních schopností o deset procent. Několikanásobné testy pak prokázaly, že lidé se všemi svými zuby mají lepší výsledky v testech mentálních funkcí než osoby, které o zuby přišly.

„Tyto závěry by mohly poskytnout zubařům ještě další důvod, proč ztrátě zubů u pacientů předcházet a proč přísně léčit periodontální choroby a proč pacienty neustále upozorňovat na význam prevence chorob zubů a úst,“ dodala Krallová Kayeová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám