Hlavní obsah

Chcete snížit riziko rozvoje Alzheimerovy choroby? Stačí mít milujícího partnera

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alzheimerova choroba je neurodegenerativní onemocnění mozku, které bývá nejčastější příčinou demence, nejvíce postihuje starší osoby. Při nedávné studii tým vědců přišel s možností, jak riziko výskytu tohoto onemocnění co nejvíce snížit. Řešení je podle nich jednoduché - stačí setrvat v partnerském svazku a mít vedle sebe milujícího partnera.

Foto: Profimedia.cz

Mít vedle sebe ve stáří milujícího partnera je podle vědců jedním ze způsobů, jak snížit riziko výskytu Alzheimerovy choroby.

Článek

Vyjádřeno formou čísel, manželství či spokojený partnerský vztah i ve stáří snižuje riziko výskytu a rozvoje demence až o 60 procent. Z opačného pohledu se naopak u singl jedinců zvyšuje riziko degenerativních mozkových onemocnění o 35 až 44 procent, uvádí server Express.

Jak vědci dodávají, páry častěji dodržují zdravější životní styl než jedinci, kteří žijí sami, stejně tak manželé či partneři čerpají výhody z každodenní sociální interakce.

Studii vedl doktor Snorri Bjorn Rafnsson z London Metropolitan University a profesor Andrew Steptoez University College London ve spolupráci s mnoha dalšími odbornými institucemi a školami.

V rámci svého výzkumu sledovali po dobu šesti let životní styl 6677 lidí ve věkovém rozmezí 52 až 90 let, zaměřili se právě na možný vztah mezi udržováním blízkého vztahu a zmíněnými zdravotními potížemi. Ve sledované skupině se u 220 jedinců rozvinula během sledovaného období demence.

Pocit osamělosti 

„Studie poukázala na fakt, že ženatí muži dodržují častěji zdravý životní styl. Nejde jen o lepší stravování, ale i menší množství konzumovaného alkoholu, méně kouří a častěji navštěvují lékaře než single jedinci,” uvedl vedoucí studie doktor Eef Hogervorst.

„Sociální izolace jako taková nezvyšuje riziko rozvoje demence, pocit osamělosti ano, a to až o 44 procent. Víme, že rizikovými faktory pro výskyt demence jsou deprese a srdeční onemocnění. Pocit osamělosti to jen podporuje,” dodal.

„Vědecký pohled na možnou spojitost mezi vztahy a snížením rizika demence je fascinující. Lidé jsou od přírody společenští tvorové, udržování společenských vztahů, včetně manželství, tak může udržovat jejich mozky zdravé a aktivní,” dodala k tématu Tara Spires-Jonesová, odbornice na demenci z Edinburské univerzity ve Skotsku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám