Hlavní obsah

Chcete přestat kouřit? Nebraňte se myšlence na cigaretu

Novinky, Veronika Hušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se zoufale snažíte přestat kouřit, to poslední, co byste měli dělat, je zakazovat si myšlenky na cigaretu. Vyplývá to z nové studie, o níž informoval deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Zakazovat si myšlenky na cigaretu s odvykáním opravdu nepomáhá.

Článek

Britští vědci zjistili, že potlačování myšlenek na cigaretu sice závislým na nikotinu zpočátku pomáhá omezit kouření, ale jakmile tuto techniku přestanou praktikovat, začnou doslova "tahat jednu od druhé".

Doktor Erskine a jeho tým zkoumali pětaosmdesát kuřáků, kteří kouřili v průměru deset cigaret denně. Ti byli rozděleni do tří skupin a byli požádáni, aby monitorovali svou spotřebu kuřiva po dobu tří týdnů. Všechny skupiny se měly chovat zcela stejně v prvním i třetím týdnu. Ale v týdnu druhém se jejich činnost měla lišit.

První skupina o 30 členech se měla v druhém týdnu snažit potlačovat myšlenky na cigaretu, další skupina, kde bylo o jednoho člena méně, měla dát myšlenkám na 'drogu' zcela volný průběh. Poslední, třetí skupina, byla kontrolní a neměla své chování nijak měnit.

Když dali myšlenkám volný průběh, kouřili 3krát víc

Ukázalo se, že skupina, jež měla potlačovat myšlenky na cigaretu, kouřila ve druhém týdnu třikrát méně než v týdnu prvním. Nicméně v posledním týdnu, když tato skupina přestala myšlenky na cigarety potlačovat, její počet vykouřených krabiček stoupl oproti počtu v prvním týdnu třikrát.

Počet vykouřených cigaret v dalších dvou skupinách byl přitom po celou dobu konstantní.

"Pokud se závislý snaží vyhnout myšlence na svou 'drogu', nevědomky tím vlastně spouští proces zvyšování závislosti. Je to špatná metoda tréninku sebeovládání, která je v důsledku škodlivá,"  tvrdí spoluautor studie doktor James Erskine z University v Londýně.

"Toto zjištění je přínosem nejen pro ty, kdo odvykají kouření, ale platí také pro ostatní zlozvyky, jako je přejídání, nadměrné pití či sexuální závislost. Poznat, které metody při léčbě závislosti nefungují je také užitečné. Pomůže to hledat metody, které fungovat mohou," tvrdí Erskine.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám