Hlavní obsah

Při výběru partnerů dávají lidé přednost nekuřákům

Novinky, Dana Sokolová

Moderní je nekouřit dnes již není plané heslo, ale holý fakt. Vyplynulo to i z průzkumu německé společnosti, která se zaměřila na to, jak moc ovlivňuje výběr partnera to, jestli kouří. Kuřáci mezi adepty na vážný vztah doslova nejsou žádoucí a to dokonce i pro samotné kuřáky.

Foto: Profimedia.cz

Moderní je nekouřit.

Článek

Výzkum proběhl u příležitosti  Mezinárodního dne proti kouření a bylo v něm osloveno kolem dvou tisíc klientů on-line seznamky. Výsledky jsou zcela jednoznačné – naprostá většina oslovených kuřáka jako partnera pro vážný vztah nechce.

Asi nejzajímavější je ten fakt, že nekuřáka preferují i samotní kuřáci. Podle samotných kuřáků je to dáno i tím, že podvědomě chtějí se svou závislostí skoncovat, a nekuřáka k tomu berou jako záminku. Podle žen - kuřaček tento způsob odvykání skutečně funguje. Ženy totiž mají tendenci ve vztahu dělat větší ústupky než muži a tak mnohem snáze přestanou kvůli partnerovi kouřit, než muži kvůli ženám.

Nejhůře a poměrně emotivně byly oběma pohlavími hodnoceny kouřící těhotné ženy a matky.

Foto: Profimedia.cz

Kouřit v blízkosti malých dětí je skutečně velmi nezodpovědné.

Předělat kuřáka se hned tak někomu nepovede

Podle odborníka není dobré spoléhat na to, že se kuřák odnaučí kouřit jen proto, že si to ten druhý nepřeje.

Přestože většina kuřáků ve svém odvykání ocení pomocnou ruku, neznamená to, že mu skoncování s kouřením přikážete.

Nutit kuřáka, aby kvůli partnerovi zanechal kouření totiž může mít zcela opačný dopad. Vždy by měl chtít skoncovat s kouřením především samotný kuřák, pak díky určitým pravidlům lze dosáhnout úspěchu. Každý vztah by měl být založen na vzájemném porozumění a kompromisech, proto nutit partnera do něčeho, co nechce, prostě nemá smysl. Je to podobné jako nutit člověka, aby se vzdal svého oblíbeného jídla.

Více rad jak skoncovat s kouřením, včetně odborné pomoci naleznete na stránkách: www.stop-koureni.cz , www.odvykani-koureni.cz ; www.stopkoureni.cz.

Anketa

Pohlížíte při výběru partnera na jeho vztah ke kouření?
Ano, vybírám si zásadně nekuřáky
77,3 %
Ano, hledám, komu nebude vadit mé kouření
2,8 %
Ne, je to pro mne nedůležité
3,6 %
Ne, i s kuřákem lze nalézt kompromis
12,3 %
Nikdy jsem nad tím nepřemýšlel/a.
4 %
Celkem hlasovalo 1186 čtenářů.

Co mužům vadí na ženách-kuřačkách?

1. Vnější projevy kouření jako zkažený dech zapáchající po tabáku, zažloutlé prsty, zhrublý a nepříjemný hlas, kuřácký kašel a vrásčitá pokožka.

2. Nekreativnost - místo atributů "cool", "nezávislý" a „úspěšný“ evokuje kouření spíše nezdravý životní styl, nervozitu a často též sklon k dalším závislostem (hlavně na alkoholu)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám