Hlavní obsah

Češi vyvinuli unikátní přípravek proti klíšťatům

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

České republice patří jedno světové prvenství. Firma Juwital ve spolupráci s Parazitologickým ústavem Akademie věd vyvinula přípravek Antisept Juwimgel, který je proti klíšťatům a ostatnímu hmyzu sajícímu krev.

Článek

"Až dosud jsme zvyklí klíště odstraňovat buď vyvikláním nebo kápnutím různých přípravků. Bohužel často se používá olej, který zatáhne infekci od klíštěte do krevního oběhu. Nový přípravek klíště usmrtí včetně nákazy a my ho po jedné hodině bez problémů odstraníme," řekl Právu v úterý doktor Miroslav Koukal, jeden z tvůrců nového preparátu.

Tento přípravek zvítězil i v konkurenci šestačtyřiceti projektů a před několika dny získal Cenu zdraví udělovanou každoročně Nadací prince Charlese z Velké Británie.

V České republice každoročně onemocní klíšťovou encefalitidou přibližně 700 pacientů a dalších několik tisíc lymeskou borreliózou. Zatímco proti encefalitidě chrání očkování, proti borrelióze není.

Nový přípravek sice nenahrazuje očkování ani prevenci, ale přikládá se na postižené místo přisátí klíštěte a působí jak proti klíšťové encefalitidě, tak lymeské borrelióze. Je dvousložkový, skládá se ze speciální jodové tinktury a gelu, mohou ho používat děti a také domácí mazlíčci, tedy psi a kočky. Chrání nejen proti klíšťatům, ale i bodavému hmyzu.

Přípravek pro celou rodinu na jednu sezónu stojí zhruba 300 korun a je k dostání bez lékařského předpisu v lékárnách. Osvědčil se i na Srí Lance, která byla postižena vlnou tsunami. Po dodávce 4000 kusů tamní vláda objednala dalších 20 000 kusů preparátu.

Reklama

Související články

Klíště loni zabilo dva Čechy

V České republice bylo loni 507 případů klíšťové encefalitidy a dva lidé - patnáctiletý chlapec a šedesátiletý muž - na přisátí klíštěte zemřeli. "Proti...

Výběr článků

Načítám