Hlavní obsah

Klíště loni zabilo dva Čechy

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V České republice bylo loni 507 případů klíšťové encefalitidy a dva lidé - patnáctiletý chlapec a šedesátiletý muž - na přisátí klíštěte zemřeli. "Proti klíšťové encefalitidě není lék, ale je účinná očkovací látka," řekl Právu ve středu doktor Milan Daniel ze Státního zdravotního ústavu v Praze.

Foto: Zdroj Tv Polar

Ostrava 23.3.2018 Sportovec roku 2017 Moravskoslezského kraje.

Článek

Informoval, že téměř 22 procent osob s tímto onemocněním je ve věkové kategorii 50 až 64 let. "Jsou to většinou lidé, kteří chodí do přírody, sbírají houby nebo si koupili horská kola a cestují na nich. A protože klíště je ve výšce zhruba 30 až 60 centimetrů nad zemí, přichytí se na člověka velmi snadno," vysvětlil Daniel.

U starších osob má nemoc závažnější průběh

Dodal, že rodiče většinou dávají očkovat své děti, protože se bojí, aby se nenakazily, ale právě střední a starší věková generace je ohrožena stejně, ne-li víc než děti. "Navíc toto onemocnění má u starších lidí mnohem závažnější průběh než u mladých, vyžaduje delší pobyt v nemocnici a dokonce i pobyt na jednotce intenzivní péče s řízenou plicní ventilací." Také rekonvalescence a rehabilitace bývá velmi dlouhá.

Za ochranu před klíšťovou encefalitidou u starších lidí se přimlouvá i doktor Václav Chmelík, primář Nemocnice České Budějovice. "Starší lidé by neměli podceňovat význam očkování," konstatoval Chmelík. Právě v zimním období je pro očkování nejvhodnější doba, aby na jaře, kdy klíšťata jsou už aktivní, měl člověk dostatek ochranných látek.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Necháte se letos očkovat?

První dvě dávky se aplikují s odstupem jednoho až tří měsíců, třetí dávka následuje po roce. V teplých měsících roku lze zvolit rychlé očkovací schéma, které dobu podstatně zkracuje. Většina zdravotních pojišťoven na očkování přispívá, ale jinak si ho pacient hradí sám. Cena jedné dávky činí v lékárně zhruba 300 korun.

"Očkování je nutné, protože klíšťata už jsou dnes prakticky na celém území republiky a nakazit se můžeme i v zahraničí na dovolené," varoval doktor Daniel.

Anketa

Necháte se letos očkovat?
Ano
36,2 %
Ne
41 %
Nevím
22,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 210 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám