Hlavní obsah

Správné čistění zubů nebo rovnátek vyžaduje dávku zručnosti

Novinky, kaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čistění zubů je pro každého tak samozřejmé, že se ani nezamýšlí, zda si zuby čistí správně. Zubaři a dentální hygienici se shodují, že nezáleží na tom, zda si zuby ošetřujeme tři nebo deset minut, ale jestli to děláme správně.

Článek

Přestože na pravidelné prohlídky zubního lékaře chodí každým rokem víc lidí, stav chrupu Čechů se stále nelepší. Podle stomatologů je chyba právě ve špatně prováděné domácí péči o chrup, která nedokáže zabránit vzniku zubního kazu.

„Je smutné, že již roky známe účinný lék na léčbu zubního kazu, a přesto se toto onemocnění vyskytuje stále častěji. Jediným účinným lékem je správné provádění dentální hygieny," uvedl MUDr. David Urie z České akademie dentální estetiky.

Důležitá je technika

Zuby se především mají vyčistit do čista. Lidé by rovněž neměli zapomínat dásně. Jak potvrdila dentální hygienistka Veronika Vokřálová, masáží dásni velmi prospějeme: "Zároveň se všechny nečistoty usazují u krčku. Proto bychom měli kartáček položit půl napůl dáseň-zuby, lehce jej tam složit, ne kolmo. Krouživými pohyby, při nichž můžeme trochu zatlačit, nečistoty stíráme a rozrušujeme povlak."

Nezapomínáme ani na zadní zuby a všechny plochy zubů. "Snažíme se čistit zuby i vzadu, kam se nelze dostat jednoduše, tam je třeba čistění natrénovat. Horní plochy zubů čistíme krouživými pohyby, nebo rovně," doplnila Vokřálová.

V případě čistění rovnátek používáme podobně důkladnou techniku, avšak věnujeme péči více času. Zároveň používáme celou škálu zubních pomůcek, jako jsou obyčejný nebo dvouřadý kartáček, dále jednosvazkový a mezizubní kartáček a dentální nit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám