Hlavní obsah

Celiaci mohou získat až 6000 korun jako příspěvek na bezlepkovou dietu

Novinky, ema

Celiakie, tedy přecitlivělost na lepek, patří mezi nevyléčitelné choroby. Přesto se s ní dá žít. Občas je to ale obtížné vzhledem k přísnému dodržování bezlepkové diety, která je nutná, aby se člověk zbavil zdravotních obtíží. Bezlepkové potraviny jsou ale dražší, proto by nemocní přivítali jakoukoliv finanční pomoc.

Foto: Profimedia.cz

Některé pojišťovny nabízí finanční příspěvek na bezlepkovou dietu.

Článek

V České republice trpí alergickou reakcí na lepek okolo sto tisíc obyvatel. Mnoho lidí ale ani neví o tom, že jsou jejich zdravotní problémy způsobeny právě intolerancí lepku, proto byla nemoc diagnostikována přibližně jen u čtyřiceti tisíc lidí.

„Celiakie je autoimunitní nemoc, která vzniká pravděpodobně na základě genetických predispozic. Částečně strávený lepek rozpoznává organismus ve střevě jako cizí prvek a začne se mu bránit. Výsledkem je poškozování sliznice tenkého střeva a vznik série autoimunitních pochodů, které poškozují další orgány a tkáně v těle,“ uvedla praktická lékařka MUDr. Jana Dajková.

Bezlepková dieta je drahá

Léky na tuto nemoc neexistují, a proto je nutné dodržovat speciální bezlepkovou dietu. Jenže lepek nebo jeho stopové prvky se objevují v drtivé většině všech potravin. „Jako problém vnímám vysokou cenu bezlepkových potravin a absenci bezlepkových restaurací mimo Prahu. Při svém povolání hodně jezdím na zájezdy a ne vždy si mohu dovolit připravit jídlo do krabiček,“ postěžovala si herečka Jana Krausová, které byla celiakie diagnostikovaná před více než šesti lety.

Pro mnoho nemocných může být potěšující informace, že nemocní mají u některých pojišťoven nárok na finanční příspěvek, který ročně činí maximálně šest tisíc korun. Tolik poskytuje nevýdělečně činným do věku 26 let Všeobecná zdravotní pojišťovna. Na bezlepkovou dietu poskytují finance také další české pojišťovny (Zaměstnanecká pojišťovna Škoda, Česká průmyslová zdravotní pojišťovna, Oborová zdravotní pojišťovna a Revírní bratrská pokladna). Je k tomu ale samozřejmě potřeba doložit potvrzení o diagnostikované nemoci.

„Prvním krokem je vyšetření krve na specifické autoprotilátky. Dalším krokem je histopatologické vyšetření biopsie sliznice tenkého střeva. Vzorek sliznice velikosti kolem dvou milimetrů odebírá gastroenterolog při endoskopickém vyšetření. Bez výsledku biopsie se přesná diagnóza neobejde,“ popsala diagnostiku celiakie MUDr. Markéta Trnková, ředitelka laboratoří BIOLAB Praha.

Slovensko hradí velkou část z ceny bezlepkových potravin

Jen pro srovnání: na Slovensku mají lidé odkázaní na zdravotní diety právo na velkou část úhrady z ceny potravin. Slovenští zákonodárci totiž prosadili velká procenta úhrad nejen na bezlepkovou dietu, ale spoustu dalších zdravotních diet. „Celiak na Slovensku na bezlepkový tmavý chléb, který stojí 3,51 euro, dostane od státu 1,98 euro a v případě univerzální bezlepkové mouky, která stojí 4,07 euro, obdrží dokonce 3,55 euro,“ uvedla příklady z praxe Monika Sivá, slovenská studentka s diagnostikovanou celiakií žijící v Praze.

„U pacientů s nárokem na dotaci se krevními testy na protilátky sleduje, zda poctivě dodržují bezlepkovou dietu. Bezlepkové potraviny u nás předepisuje lékař. Například doplňková tekutá výživa, která pomáhá celiakům s rozhozeným metabolismem těsně po diagnóze, je téměř celá dotována. Pacient platí jen 0,01 eura,“ dodává Sivá.

V Česku můžete získat až šest tisíc korun

Stejně jako vloni i letos vydala Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) informaci, že v rámci projektu Bezlepková dieta mohou pojištěnci, kterým ještě nebylo 18 let nebo nedosáhli 26 let a mají statut studenta, mohou takto získat příspěvek ročně až šest tisíc korun. Minulý rok přitom celiakům vyplatila zhruba čtrnáct miliónů korun a v současné době nabízí suverénně nejvyšší příspěvek ze všech zdravotních pojišťoven v České Republice.

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda nabízí příspěvek v maximální výši 1500 Kč ročně pro všechny bez rozdílu věku na úhradu nákladů spojených s dietním stravováním (po předložení originálního dokladu o zaplacení nákupu dietní stravy a vyjádření ošetřujícího lékaře o nezbytné dietě).

„Příspěvek ve stejné výši poskytuje ženám i mužům od 19 let s diagnózou celiakie Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP). Příspěvek je určen na bezlepkové potraviny, bezlepkové suroviny a domácí pekárnu,“ upřesnila Jana Slabá, specialistka zdravotních pojišťoven společnosti AeskuLab. Pojištěnci ČPZP musí doložit výpis z bankovního účtu nebo průkazní kartičku k bankovnímu účtu, občanský průkaz a potvrzení od gastroenterologa.

Poslední, kdo nabízí příspěvek na bezlepkovou dietu, je Revírní bratrská pokladna. Příspěvkem do výše 1000 Kč hradí nákup potravin dětem s diagnózou celiakie.

Všeobecná zdravotní pojišťovnaroční příspěvek ve výši až 6000 Kč
příspěvek je určen nevýdělečně činným do věku 26 let
lékařský doklad o diagnóze celiakie
Zaměstnanecká pojišťovna Škodamaximální výše ročního příspěvku je 1500 Kč
bez rozdílu věku
nutné je lékařské potvrzení o diagnostikované celiakii
nutné je mít originální platební doklady za bezlepkové potraviny
příspěvek je určen na bezlepkové potraviny a domácí pekárnu
Česká průmyslová zdravotní pojišťovnapříspěvek ve výši 1500 Kč
příspěvek je určen ženám i mužům od 19 let s diagnózou celiakie
příspěvek je určen na bezlepkové potraviny a domácí pekárnu
nutné doložení dokladů o nákupu bezlepkových potravin do dvou měsíců od nákupu
k proplacení na pobočce je nutné doložit výpis z bankovního účtu nebo průkazní kartičku k bankovnímu účtu, občanský průkaz a potvrzení od gastroenterologa
Revírní bratrská pokladnahradí příspěvek do výše 1000 Kč
nutností je lékařské potvrzení o diagnostikované celiakii
hradí nákup potravin dětem s diagnózou celiakie

Reklama

Výběr článků

Načítám