Hlavní obsah

Časté přezouvání z podpatků do tenisek může vážně poškodit nohy

Novinky, Marcela Janouchová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všem ženám známá činnost. Do práce v podpatcích a z práce domů, nebo na aerobic v teniskách. Kolik z nás ale ví, že je toto přezouvání nezdravé a může poškodit nohy? Podle výzkumu je lepší, když během dne boty měnit nebudeme.

Foto: Profimedia.cz

Ženy, které nosí podpatky pět dní v týdnu více než dva roky, mohou zkrátit své lýtkové svaly až o 13 procent.

Článek

Ženy, které celé dny chodí na vysokých podpatcích, si mohou způsobit vážné poškození lýtkových svalů, což snadno zaznamenají právě při změně obuvi.

Způsobuje to doba chození na jehlových podpatcích, kdy je noha téměř na špičce a způsobuje zkracování lýtkového svalu. Když se potom žena přezuje například do tenisek, sval se dostane do polohy, na kterou není zvyklý a způsobí to nepříjemný pocit a nepohodlí pro nohu.

Zkrácení svalů může dosáhnout až 13 procent

Vědci na Manchester Metropolitan University zjistili, že ženy, které nosí podpatky pět dní v týdnu více než dva roky, mohou zkrátit své lýtkové svaly až o 13 procent. Zkrácení svalu může být trvalé a jediným preventivním opatřením je jeho každodenní večerní protahování.

"Proto se nedoporučuje časté přezouvání během dne, ať nosíte jehlové, nebo i nižší podpatky," upozorňují odborníci pro Daily Mail.

Tip odborníků: Pokud každý večer budete dělat cviky na protažení lýtkových svalů, velmi snadno předejdete nejen zkrácení svalů, ale také bolesti, případně poškození svalů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám