Hlavní obsah

Muži mají horší paměť než ženy, ukázal výzkum

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdy nezapomenou na žádné výročí ani na neopatrné poznámky, které jste pronesli jen tak mimochodem před pěkně dlouhou dobou. A není to žádná náhoda: ženy mají opravdu lepší paměť než muži. Ženský mozek je totiž schopen připomenout si více informací než mužský, a to bez ohledu na věk. Zjistil to Andrew Blackwell z Cambridgeské univerzity.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Blackwell se opírá o sérii paměťových testů, prováděných u 4500 mužů a žen ve věku 48 až 90 let. Získané výsledky však neplatí jen pro starší generaci. I dívky na základní škole mají podle Blackwella lepší paměť než chlapci (snad také proto se ženy učí nazpaměť raději než muži a častěji uspějí na vysokých školách).

Důvod, proč je ženský „pamatovák“ lepší než mužský, zůstává zahalen tajemstvím. Britští vědci jen spekulují, že to může mít něco společného buď s hormony nebo s tím, jak funguje mužský a ženský mozek.

Výzkum podle Blackwella umožní lépe pochopit příčiny Alzheimerovy nemoci a jiných projevů demence. Dovolí také přesněji určit rané příznaky poruch paměti.

Britský vědec ale upozorňuje, že výzkum má také širší důsledky. „Ve vědecké literatuře bylo demonstrováno, že ženy překonávají muže v testech jazykových funkcí, zatímco muži předstihují ženy v úkolech spjatých s prostorovými funkcemi. V této studii jsme však použili měřítko paměti, které je prostorové, přičemž ženy důsledně překonávaly muže,“ řekl.

Použitý test spočíval v tom, že testovaní nejdříve viděli na obrazovce rámečky, které se jeden po druhém „otevíraly“. V jednom či více z nich byl nějaký barevný útvar. Na další obrazovce pak měli lidé určit, kde se skrýval jaký útvar.

Reklama

Výběr článků

Načítám