Hlavní obsah

Byliny, které si poradí se záněty v těle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není zánět jako zánět. O některých dobře víme, protože nás více či méně znatelně trápí - jsou většinou takzvaně akutní a můžeme je cíleně léčit. Jiné, především ty chronické, bývají skryté, dlouhodobě nám mohou ubírat sílu, přidávat kila a ničit psychiku.

Foto: Profimedia.cz

Kontryhel silně působí proti různým formám zánětů v těle.

Článek

Velkou zkušenost zejména s vleklými, chronickými záněty mají tradiční čínská medicína či ájurvéda. Oba tyto léčebné systémy vědí, že je důležité nejen léčit, ale také celkově pracovat se životním stylem a složením stravy. Účinnou pomoc z přírody ovšem nabízí i naše evropská léčitelská tradice.

Kontryhel

Ve středověku se věřilo, že tato trvalka dokáže proměnit kov ve zlato, a důležitá byla prý i jeho role při výrobě elixíru mládí. Dnes se kontryhel obecný užívá k přípravě tonika či nálevu, jejichž účinky sice nejsou takto zázračné, ale zato velmi užitečné pro nemocné.

Silně působí proti různým formám zánětů po těle (v dýchacím, trávicím, močovém i pohlavním ústrojí), bojuje proti bakteriálním i virovým nákazám.

Podporuje plodnost a ulehčuje porod, upravuje menstruační cyklus a potlačuje nežádoucí projevy klimakteria. Je tedy účinným lékem na záněty a jiné obtíže především ženských reprodukčních orgánů. Dále pomůže při hojení ran i redukci hmotnosti, zlepší zažívání, a navíc podpoří i kvalitu vlasů a pleti.

Byliny, které podporují plodnost

Styl

Sporýš

Sporýš lékařský možná znáte i pod jeho latinským názvem Verbena officinalis. V jeho až magické a afrodiziakální účinky věřili už lidé ve starém Egyptě, kromě silných protizánětlivých účinků totiž prospívá i tlumením bolesti, proto se často používá k pomoci při dlouhodobých zánětech, např. v kloubech.

Foto: Profimedia.cz

Už lidé ve starém Egyptě věřili v až magické a afrodiziakální účinky sporýše lékařského.

Uklidňuje také žaludek, povzbuzuje náladu a pomáhá při usínání, má močopudné účinky, prospívá játrům, detoxikuje a působí proti křečím, a dokonce se doporučuje při kojení a po porodu, jeho svíravé účinky urychlují zavinování dělohy. Pro těhotné ale právě kvůli tomu není příliš vhodný.

Pět bylin pro posílení těla

Zdraví

Ze sporýše se připravuje chutný nálev s příchutí citronu, do salátu si můžete natrhat i čerstvé výhonky. Tonikum se užívá k mazání bolavých kloubů, ale také k čištění pleti, verbena je hojně používána i v kosmetickém průmyslu.

Chrpa

Chrpa modrá (nebo také polní) pozitivně působí při léčbě otoků, rýmy a nachlazení, pomáhá zastavit krvácení z dásní a hojí záněty, a to zejména v dutině ústní a okolí.

Zklidňuje také podrážděnou pokožku, působí proti infekcím, obtížím močových cest a žaludečním vředům, čistí játra a celkově detoxikuje organismus.

Foto: Profimedia.cz

Květy chrpy jsou jedlé, takže si jimi můžete ozdobit salát nebo buchtu.

Její květy jsou jedlé, takže si jimi můžete ozdobit salát nebo buchtu. Připravuje se klasicky buď v podobě tonika, nebo nálevu.

Zlatobýl

Tuhle vysokou trvalku můžeme najít jak v přírodě, tak často i na našich zahradách. A je to v pravdě štěstí, protože jde doslova o protizánětlivého siláka. Doménou působení zlatobýlu obecného (též celík zlatobýl) je především močové ústrojí.

Působí skvěle jak při akutních, tak chronických zánětech, najdete ho v řadě bylinných směsí na tyto potíže. K tomu odvodňuje, usnadňuje vyloučení ledvinových kamenů a působí proti nim i preventivně, pomáhá při diabetu 2. stupně, astmatu i potížích s alergiemi.

Zevně urychluje hojení ran a zmírňuje podráždění pokožky. Jeho protizánětlivému působení napomáhá i řada antioxidantů, které obsahuje.

Foto: Profimedia.cz

Doménou působení zlatobýlu obecného (též celík zlatobýl) je především močové ústrojí.

Nejsilnější účinek má ve formě tinktury. Pomůže vám i nálev a čaj ze sušené byliny. Jen byste ho neměli užívat déle než dva měsíce. Pokud ho i poté budete potřebovat, pokračujte v léčbě až po pár týdnech.

Mladá pšenice

Jde vlastně o čerstvé, několikadenní výhonky běžné pšenice, jež jsou mimořádně bohaté na vitaminy A, C, E, antioxidanty a železo, hořčík, vápník aj.

V současné době se silně prosazuje jako superpotravina i pomocník při léčbě řady potíží, ačkoli průkazné vědecké studie zatím většinou chybějí. Její zastánci tvrdí, že účinně detoxikuje tělo a upravuje zažívání, umí si poradit s různými záněty (např. dýchacího ústrojí) a působí antisepticky.

Foto: Profimedia.cz

V současné době se mladá pšenice silně prosazuje jako superpotravina i pomocník při léčbě řady potíží, ačkoli průkazné vědecké studie zatím většinou chybějí.

Pomáhá startovat metabolismus, zlepšuje imunitu, dodává energii a podporuje kognitivní funkce. Navíc také podle svých zastánců brání nežádoucímu ukládání cholesterolu a srovnává hladinu cukru v krvi.

Prospěje i vlasům, nehtům a pleti. Užívá se rozemletá na prášek do ranních zeleninových či ovocných nápojů, z čerstvé (pozor na plísně!) si můžete uvařit polévku (podobně jako z čerstvých kopřiv). Koupit si ale můžete i tablety či kapsle.

Byliny pro zdravou krev

Zdraví
Okénko Pavla Popova, odborníka na byliny
Měsíček lékařský je výtečnou bylinou s protizánětlivými účinky. Obsahuje látky, které působí dezinfekčně a velmi dobře pomáhají při hojení poškozené tkáně. Ve formě masti ho doporučuji užívat na drobné ranky, spáleniny a oděrky. Odvar z měsíčku vyzkoušejte při zánětech horních cest dýchacích, ústní dutiny a nosohltanu nebo zánětu tlustého střeva.
Řebříček obecný je taktéž protizánětlivý. Mast z něj se hodí používat zejména při ošetření různých nehojících se ran. Při zánětlivém onemocnění sliznice ústní dutiny doporučuji užívat řebříček ke kloktání.
Vilcacora (Uňa de Gato) je jednou z nejproslulejších bylin Amazonie. Mluví se o ní jako o královně amazonské přírodní lékárny. Díky širokému spektru působení ji s úctou využívá mnoho indiánských kmenů a intenzivně se o ni zajímá i současná farmacie. Výborně se hodí např. při zánětech trávicího traktu.
Čajovník australský, u nás známý spíš jako Tea Tree, z jehož listů se získává pověstný olej, pro který jsou typické silné antibakteriální a protizánětlivé účinky, je také skvělým pomocníkem.
K dalším prověřeným bylinám s protizánětlivým působením patří heřmánek pravý, jitrocel kopinatý, tymián obecný nebo rakytník řešetlákový.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám