Hlavní obsah

Byliny pro zdravou krev

Právo, Zdena Nováčková

Lidská krev je nenahraditelná a zajišťuje uchování života. Na podporu krevního oběhu, čistění krve, tvorbu bílých a červených krvinek nebo krevních destiček můžete vyzkoušet byliny.

Foto: Profimedia.cz

Pelargonie růžová

Článek

Šípky

Silný čaj z plodů růže šípkové působí příznivě na krvetvorbu. Šípky jsou obecně známé svým vysokým obsahem vitamínu C a pozitivním působením na posílení imunity.

Při častém a dlouhodobém popíjení šípkového čaje posílíte cévní stěny. Celé šípky těsně před použitím rozdrťte a přes noc je zalijte studenou vodou.

Foto: Profimedia.cz

Šípky

Druhý den nálev asi patnáct minut zahřívejte pod bodem varu, následně přeceďte šípky přes husté síto a pokud možno neslaďte. Tento čaj sice nemá takovou barvu a aroma jako tradičně připravený šípkový čaj, ale zůstává v něm většina vitamínů.

Optimální je použít dvacet gramů šípků na jeden litr vody. Obdobné účinky má také rakytník řešetlákový.

Skořice

Působí proti krevním sraženinám, má schopnost omezit hladinu lipidů v krvi, které mohou způsobit poruchy mozku, srdeční choroby a podobně. Ve větších dávkách prospívá srdci. Podobné účinky na organismus má i kari koření.

Foto: Profimedia.cz

Skořice

Kotvičník zemní

Spojujeme ho především s podporou mužské sexuality, rostlina kromě jiného také udržuje obsah železa v krvi, čistí krev a reguluje srážlivost krve.

Foto: Profimedia.cz

Kotvičník zemní

Kotvičník také zklidňuje nervový systém, a tím nepřímo udržuje normální činnost srdce.

Česnek

Je lidovým přírodním lékem na ředění krve. Pomáhá snižovat hladinu triglyceridů a zvyšovat hladinu dobrého cholesterolu (HDL). Organicky vypěstovaný česnek (tj. bez syntetických hnojiv a bez genetických úprav) obvykle obsahuje vyšší množství sirných sloučenin, a proto má i silnější léčivé účinky.

„Nejčastěji se konzumuje pro protizánětlivé účinky, ale stejně účinný je také jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Je vědecky prokázáno, že pomáhá při prevenci krevních sraženin a snižuje hladinu cholesterolu. Může tak snížit riziko mrtvice či infarktu,“ říká fytoterapeutka Jarmila Podhorná.

Foto: Profimedia.cz

Česnek

Jeden z lidových receptů na snížení vysokého krevní tlaku a ředění krve spojuje česnek a citron. Této kúře jsou připisovány pozitivní účinky na omlazení celého organismu.

Pět omytých citronů (i oloupaných) nakrájejte na kousky, přidejte k nim asi 30 stroužků česneku (nejlépe českého z poslední sklizně). Rozmixujte, směs vlijte do 1 l vody a nechte krátce přejít varem.

Scezený odvar skladujte v lahvi vymyté alkoholem v lednici. Užívejte ráno malou štamprli nejméně tři týdny. Citron pohltí pach česneku. Tato kúra nemusí dělat dobře lidem s nízkým tlakem.

Pelargonie růžová

Je jednou z nejznámějších rostlin na posílení cévního systému. Za léčivé se pokládají pouze vonné druhy.

„Pelargonie čistí cévy od sklerotických usazenin, působí jako kardiotonikum, uplatňuje se jako prevence křečových žil. Působí příjemně sedativně, má mírný antidepresivní vliv, po čaji se pěkně usíná. Silice pelargonie voní po citronu a rostlina se dá pěstovat doma v květináči. Rozmělněné listy můžete používat jako zábal na křečové žíly. Účinnější je vnitřní užívání tinktury, ale mít rostlinu v květináči je dobrá volba, protože má mnohem širší využití, můžete si z ní při nastuzení připravit čaj nebo odvar pro inhalaci,“ říká Podhorná.

Přeslička rolní

Je výborná na chudokrevnost. Dříve se její mladé výhonky dávaly do jarních salátů. Čaj: dvě čajové lžičky sušené rostliny zvolna vařte ve čtvrt litru vody, pak nechte deset minut vyluhovat.

Foto: Profimedia.cz

Přeslička rolní

Pijte třikrát denně po dobu čtyř týdnů, kúru opakujte po měsíční přestávce. Krevní hodnoty by se měly vylepšit.

Jinan dvoulaločný

Výborně podpoří krevní oběh, látky obsažené v jinanu zlepšují stav krevního řečiště, rozšiřují cévy a tepny, působí proti jejich praskání a zabraňují vzniku křečových žil.

Pomáhá při ischemii (nedokrvení) dolních končetin, ale i při srdeční arytmii. Při jeho užívání krev lépe proudí a zásobuje všechny části těla kyslíkem a živinami.

Foto: Profimedia.cz

Jinan dvoulaločný

Působí proti chudokrevnosti a zvýšené krevní srážlivosti, tím se snižuje riziko infarktů a mrtvic. Jinan neužívejte, pokud berete dlouhodobě léky na snížení srážlivosti krve.

Na odvar z jinanu použijte jednu kávovou lžičku drcených listů, krátce povařte ve čtvrt litru vody. Účinky se zesílí, když odvar smícháte s kvalitním zeleným čajem (1:1). Pijte během dne.

Může se vám hodit na Seznamu:

Co byste měli o krvi vědět

  • Krevním řečištěm se rozvádějí živiny, kyslík, hormony a jiné prospěšné, ale také odpadní látky.
  • Červené krvinky zajišťují přenos kyslíku a oxidu uhličitého. Tvoří se v kostní dřeni a v oběhu žijí 120 dní.
  • Bílé krvinky, tedy leukocyty, zajišťují potřebnou imunitu organismu.
  • Plazma je tekutá složka krve, obsahuje vodu, bílkoviny, cukry, minerály. Obnovuje se během 2–3 dnů.
  • Krevní destičky se podílejí na srážlivosti krve.
  • Chudokrevnost neboli anémie značí snížený obsah hemoglobinu v krvi. Hemoglobin je červené krevní barvivo, jež se skládá ze železité (hem) a bílkovinné složky (globin) a jeho nedostatek vede k tomu, že se hůře přenáší kyslík do tkání. Dochází k narušení tvorby červených krvinek nebo k jejich rychlejšímu zániku.

Reklama

Související témata:

Související články

Bylinky jako pomoc při chřipce

Znáte to asi všichni. Večer uléháte zdraví, ráno se ale probudíte unavení, bolí vás celé tělo, svaly, klouby, motá se vám hlava, nosní dutiny jsou ucpané...

Jak očistit tělo po užívání antibiotik

Jestliže jste ukončili léčbu antibiotiky, mohlo dojít k oslabení střevní mikroflóry. Antibiotika ničí nejen tělu nepřátelské bakterie a mikroorganismy, ale...

Výběr článků

Načítám