Hlavní obsah

Britští vědci objevili menstruační gen

Právo, BBC, Alexandr Petrželka

Dvojici genů, zodpovědných za zahájení reprodukční fáze života ženy, identifikovali britští vědci. Geny tvoří součást chromozomů šest a devět a jejich mutace rozhodují u dívek o tom, kdy začnou menstruovat, a u chlapců odstartují přeměnu hlasu a růst pubického ochlupení.

Článek

„Naše zjištění rovněž prokazuje genetický základ souvislosti mezi začátkem menstruace a tělesnou výškou a hmotností u žen,“ uvedla v časopise Nature Genetics Anna Murrayová z Lékařské vysoké školy v Exeteru.

Tím, že odstartují reprodukční procesy, doprovázené u žen zvýšenou tvorbou hormonu estrogenu, jenž je spojován například se srdečními chorobami, rakovinou a osteoporózou, ovlivňují tyto dva geny i zdravotní rizika. Výzkumníkům se tak nabízí jejich využití i pro léčbu či prevenci těchto nemocí.

Tým vychází z údajů o více než 17 tisících evropských žen, u nichž porovnal jejich údaje o věku v době první menstruace s jejich výškou a hmotností. Ukázalo se, že dívky (podle dalších studií ale i chlapci) v západním světě dospívají do puberty stále časněji, nezřídka už v sedmi letech.

Analýza ukázala, že čím dříve dívky prošly pubertou, tím dorostly větší výšky a měly vyšší index tělesné hmotnosti BMI i váhový podíl nežádoucí tukové tkáně. Tato zákonitost se ještě umocňuje u žen, které mají v uvedených dvou genech shodnou mutaci, označovanou LIN28B.

Zdravotnický problém

Zpráva britského týmu připouští, že na začátek puberty mají vliv i další faktory, zejména výživa a fyzická aktivita. Současně naznačila, že časnější puberta může být i jistým vysvětlením rostoucí obezity populace. Stejné číslo Nature přineslo i zprávu genetiků z Cambridgeské univerzity, spojující mutaci LIN28B s růstem ženských prsou a tzv. mutováním u chlapců. „Je to zřejmě spouštěcí mechanismus – poprvé jsme takový objevili u procesů růstu a fyzického dospívání,“ poznamenal spoluautor textu Ken Ong.

Jeho kolega Aric Sigman upozornil na nepříznivé důsledky časného počátku menstruačních cyklů. „Je to zdravotnický problém, a to nejen proto, že jde o nepříjemné překvapení pro dívku i její rodiče.“

Podle Sigmana to vede i k nemocem a psychickým problémům. „Časně dospívající dívky snadněji podlehnou depresím, bývají agresívní, společensky izolované, trpí poruchami spánku, podceňováním, náchylností k závislostem a mají horší výsledky ve škole,“ napsal Sigman. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám