Hlavní obsah

Boj s přejídáním musí začít v hlavě

Novinky, kaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Únava, přejídání, ztráta libida, podrážděnost, to vše jsou stavy, které mají původ v hlavě, ač se projevují více na fyzickém vzhledu. Jak říkají nutriční poradci, pro práci s nadváhou či únavou se musí začít u psychiky.

Foto: Profimedia.cz

Narušenou psychiku, a s tím spojené fyzické obtíže, může k lepšímu nasměrovat osobní trenér.

Článek

Efektivní zvládání stresu a napětí, snižování váhy, odbourávání psychických bloků, fitness a zdravotní plán, péči o sebe, relaxaci, to vše nabízí u nás relativně nová profese - life koučink s osobním trenérem. Na jaké bázi se pracuje, vysvětlila propagátorka  revoluční metody a nutriční poradkyně Monika Nevolová.

Jak pracuje osobní trenér

"Life kouč je poradce, jenž pomáhá zlepšit vaše vnímání reality v oblasti životního stylu. Je to zralá osobnost, která dostává z lidí to nejlepší tak, že podporuje a maximalizuje jejich silné stránky. Funguje to proto, že na rozdíl od běžné podpory rodiny a přátel life kouč jedná citlivě, přesto nezaujatě společně s klientem hledá nové možnosti rozvoje a vytváří akční životní plán," zhruba objasnila funkci osobního trenéra Nevolová.

Začarovaný kruh hubnutí i přibírání na váze začíná vždycky v hlavě,
Monika Nevolová, nutriční poradkyně z Herbalife

Life koučink se primárně soustředí na práci s duševnem, protože podle Nevolové mezi tělesnem a pocity existuje neustálý rozhovor.

"Když se ale tyhle dvě části dlouhodobě přou, začíná být zle, a tak místo, abyste si život vychutnávali plnými doušky, trápí vás nedostatek energie a nadváha," myslí si Nevolová.

Začarovaný kruh hubnutí i přibírání na váze začíná vždycky v hlavě. Všechny diety světa by fungovaly lépe, kdybychom tolik nepotřebovali chránit svá zranitelná já před negativními emocemi různými energetickými bloky, jako například přejídáním.

„Nadváha bývá projevem toho, že v sobě potlačujeme emoce a stres, a bojíme se přiblížit k některým citlivým oblastem života. Odstup od problémů a ostatních si vytváříme pomocí tukové bariéry,“ říká Monika Nevolová.

Nekvalitní strava = energetická podvýživa

Kvůli výběru nekvalitní stravy jsou navíc některé části těla energeticky podvyživené, a tak logicky vysílají mozku požadavky na další a další kalorie. Tělo prostřednictvím hladu hlásí nedostatek energie, kterou pak nesmyslně uloží do tukových zásob.

"Dokud nezačneme kromě změny jídelníčku a zvýšení pohybové aktivity dialog sami se sebou, hrozí neustálé návraty k přejídání se či sahání po rychlých nekvalitních zdrojích energie z důvodu trápení, spěchu a stresu," varují nutriční specialisté.

Podle Nevolové by většina lidí k odborníkovi přes psychiku třeba kvůli vyrážce zřejmě nešla, kvůli problémům s únavou a nadváhou se to ale vyplatí. Problémy s váhou totiž často mívají lidé, kteří nemají schopnost rozpoznávat, sdělovat a usměrňovat své pocity, potlačují a odkládají řešení konfliktů s okolím, mívají narušené mezilidské vztahy, a následně trpí sníženým sebehodnocením a pocity viny.

Zrcadlo, kdo je nejkrásnější?

Nevolová ještě radí použití spolehlivého indikátoru, jenž snadno odhalí naše duševní rozpoložení, a to zrcadla.

"Podívejte se do zrcadla. Vidíte zdravou, rozzářenou pleť, nebo spíše tmavé kruhy pod očima? Vaše tělo vám vždycky vysílá dostatek signálů… Poslouchejte je a buď sami, nebo prostřednictvím life kouče otevřete cestu k uspokojení svých potřeb a cílů, zlepšete svou výkonnost v práci, vztazích, či v oblasti fyzické kondice. A možná už za několik dní nebudete potřebovat tolik make-upu a plni elánu začnete shánět o číslo menší velikost oblečení," uzavřela Nevolová.

Anketa

Máte problémy s jídlem?
1. Ano, přejídám se
60,5 %
2. Ano, představa jídla mě děsí
1,8 %
3. Ano, jím nepravidelně
15,6 %
4. Jím nezdravě a vadí mi to
5,7 %
5. Jím nezdravě a nevadí mi to
1,8 %
6. Ano, chystám se s tím k lékaři
0,4 %
7. Ano, zajímá mě life koučink
1,4 %
8. Ne
12,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1798 čtenářů.

Reklama

Související články

Hubnutí podle ročního období

Také si myslíte, že na podzim nemá cenu hubnout? Do příštího léta a předvádění se v plavkách času dost, za chvíli stejně budou Vánoce a zase se bude kynout....

Přílohy si můžete dopřávat i při hubnutí

Začínáte s hubnutím a stojíte před dilematem: brambory, nebo rýži. Tmavé pečivo, nebo zeleninu. Nemluvě o přílohách, jež odborníci kolikrát ani přílohami...

Výběr článků

Načítám