Hlavní obsah

Bludům o očkování proti chřipce přestávají lidé věřit, tvrdí VZP

Právo, per

Mezi klienty VZP je více těch, kteří nevěří mýtům o údajných rizicích očkování proti chřipce, než těch, kteří těmto povídačkám přikládají váhu. Ukázal to průzkum, jehož se na pobočkách Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) zúčastnilo 3268 lidí.

Foto: Bradley C. Bower, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

„Většina jich nevěří např. tomu, že se vakcínou mohou nakazit nebo že by očkování bylo kvůli nežádoucím účinkům riskantnější než chřipka samotná. I díky skutečnosti, že bludy o škodlivosti vakcín ustupují, využilo mimořádnou nabídku VZP na očkování zdarma 45 tisíc lidí,“ sdělil Právu ve středu Oldřich Tichý, mluvčí VZP.

Klienti, kteří od poloviny listopadu do prvního prosincového týdne přišli na vybrané pobočky pojišťovny, vyplnili dotazník obsahující pět tradičních mýtů o chřipce a vakcinaci proti ní.

Tomu, že by se očkováním mohli nakazit, věří méně než pětina (19 %) dotázaných. Srovnatelná část respondentů věří i tomu, že chřipka je banální nemoc a pro zdravého člověka nemá očkování smysl (21 %), že očkování snižuje přirozenou imunitu (23 %) a že očkování je kvůli nežádoucím účinkům riskantnější než chřipka samotná (19 %).

O něco více lidí (30 %) věří, že vakcína proti chřipce nefunguje, protože nikdo předem neví, jaký kmen viru přijde.

Z celkem 3268 dotázaných navíc bylo 2268 žen, které se o zdraví a prevenci zajímají dlouhodobě více než muži.

Reklama

Výběr článků

Načítám