Hlavní obsah

Antibiotika prý budou nahrazena viry

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Antibiotika, která jsou v současnosti nejúčinnějším prostředkem proti infekčním onemocněním bakteriálního původu, by v budoucnu mohla být nahrazena speciálně vyšlechtěnými viry.

Foto: Petr Mráček

Petra Janů a Věra Špinarová

Článek

Bakteriofágy, viry, které se živí v lidském organismu nebezpečnými bakteriemi, tělu však neublíží, žijí v přírodě v poměrně vysokém množství. Vědci o jejich přítomnosti vědí již od začátku 20. století, tedy od doby, kdy Alexandr Fleming v roce 1928 objevil penicilin a položil tak základ léčebnému využití antibiotik.

"Tyto viry jsou tak dravé, že dokáží zlikvidovat choroboplodné zárodky v neuvěřitelně krátkém čase," uvedl profesor Hans Blaesi z vídeňské univerzity.

Zanechávají však po sobě značný biologický odpad v podobě mrtvých buněk. Lidský organismus ho nedokáže v požadovaném čase zpracovat, proto pacientům hrozí smrt na otravu krve.  

Profesor Blaesi však naznačil, že metodami genetického inženýrství by bylo možné bakteriofágy upravit a možné riziko vyloučit. Pokud se to podaří, nebude třeba místo antibiotik, na která se bakterie staly rezistentní, vyvíjet stále účinnější. Lékařská věda by tak získala spolehlivý nástroj k likvidaci infekcí.

Reklama

Související témata:

Související články

Polovina antibiotik se předepisuje zbytečně

Až polovina antibiotik, které svým pacientům předepíšou čeští dětští lékaři, je ordinována nesprávně nebo zbytečně. Zejména u virových infekcí dýchacích cest,...

Antibiotika se často užívají zbytečně

Rodiče, kteří přicházejí k lékaři s nemocným dítětem, mají obvykle jedinou myšlenku. Chtějí, aby se co nejdříve uzdravilo. To je také důvod, proč vyžadují...

Antibiotika na ekzém brzdí Alzheimera

Antibiotikum, které je určeno proti ekzémům, podle testu pravděpodobně zpomaluje Alzheimerovu nemoc. Dospěl k tomu vědec Craig Ritchie z University College...

Výběr článků

Načítám