Hlavní obsah

Zamilovala si obří africké šneky. Dává si je i na tvář, aby jí pečovali o pleť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jana Drastich Kolarovičová z Ostravy měla vždy ráda netradiční věci a koníčky. To se odrazilo i na tom, jakého si domů pořídila mazlíčka. Chová totiž obří africké šneky. Nejenom, že je chová, ona je používá i k péči o svou pleť. K jejich chovu přistupuje velmi zodpovědně, jelikož se jedná o škůdce, kteří by ve volné přírodě mohli napáchat mnoho škod.

Foto: Archiv Jany Drastich Kolarovičové

Šneci pečují o její pleť

Článek

„Nechtěla jsem domů žádné velké zvíře a taky nic náročného. Když jsem studovala vysokou školu a měla praxi ve školce, tak tam právě měli afrického šneka jako mazlíčka. Šneci se mi zalíbili, tak jsem si je pořídila domů,“ vzpomínala čtyřiatřicetiletá žena, která po studiu začala pracovat jako zdravotní sestra.

Nejprve doma chovala tři obří šneky, když však měli první snůšku vajec, tak si nechala ještě jednoho. Dostali jména Artuš, Lancelot, Merlin a Morgan.

„V současnosti mám ještě ze snůšky patnáct dalších šneků, kteří ale brzy půjdou do svých nových domovů,“ líčila žena a dodala, že její svěřenci jsou naučeni na dotek.

Když milujete svého domácího mazlíčka víc než kohokoliv jiného na světě

Vztahy a sex

Šneci pečují o její pleť

„Mají moc rádi hlazení. A protože se dělá i kosmetika se slizem ze šneků, tak si je dávám na pleť a mám sto procent účinných látek. Většina lidí se sice na to dívá všelijak, ale opravdu je to příjemné a chladivé, vůbec to není slizké. Pokud to chce někdo zkusit, tak ať se mi ozve,“ smála se milovnice šneků, jimž dopřává i koupel v umyvadle, kterou prý milují.

Foto: Archiv Jany Drastich Kolarovičové

Šneci jí pečují o pleť.

Podle odborníků má šnečí mucín prokazatelně blahodárné účinky na lidskou kůži. Pomáhá stimulovat produkci elastinu a kolagenu, který se s přibývajícím věkem postupně snižuje. Zároveň kůži vyživuje, hydratuje a regeneruje. Ze šneků se dostává šetrnou cestou.

Ostravské zdravotní sestřičce navíc chov afrických šneků nepřijde vůbec náročný.

„Pořídíte si terárium, do něj podestýlku, jež se musí pravidelně měnit. V teráriu musí mít šneci kvůli dostatku vápníku pořád sépiovou kost a misku s vodou, kam se chodí napít a vykoupat,“ popisovala.

Foto: Archiv Jany Drastich Kolarovičové

Šneci milují salátovou okurku.

Šneci mají rádi ovoce a zeleninu. „Nejvíce jim chutnají okurky, ledový salát, cuketa a mango. Neměli by jíst rajčata a citrusy. V létě je občas dávám přes den do výběhu do stínu a vlhka zahrady. Milují pampeliškové listy,“ vysvětlovala Kolarovičová.

Chovatelé musí být zodpovědní

Afričtí šneci se v domácích podmínkách dožívají kolem pěti až sedmi let, jsou hermafrodité, tedy k rozmnožování jim stačí samotný jedinec.

„Líbí se mi, jak rostou od úplných prďolků z vylíhnutých vajíček. Týden od týdne jde vidět, jak přibývají,“ usmívala se chovatelka a dodala, že je potřeba, aby lidé věděli, že každá jedna snůška obsahuje kolem stovky vajec.

„Někdy i mnohem více, takže je potřeba jednou za týden podestýlku v teráriu prohrábnout a vajíčka vysbírat. Dávám je na pár dnů do mrazáku. Nesmějí se jen tak vyhodit do koše či spláchnout, protože by se šneci vylíhli někde venku a rychle se rozmnožili. Jsou to škůdci, takže v tomhle musí být každý chovatel zodpovědný,“ upozornila.

Foto: Archiv Jany Drastich Kolarovičové

Šneci pečují o její pleť.

Netradiční domácí mazlíčky si oblíbily i její děti. „Ze začátku to samozřejmě bylo o velikém nadšení, teď už jsou šneci prostě součást rodiny, takže děti je už tak moc nevnímají. Občas je pozorují, nakrmí je a vezmou si je na ruku k pohlazení,“ shrnula chovatelka, která o svých domácích mazlíčcích informuje na svém instagramovém profilu s názvem janiekodry.

Šnečí sliz jako učiněný zázrak v boji proti vráskám a dalším projevům stárnutí

Styl

Šneci z Beskyd jsou jako pravá svíčková

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám