Hlavní obsah

Známky, které odhalí pasivně agresivního partnera

Novinky, Eliška Fischerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco hněv, křik nebo rozbíjení talířů patří ke klasickým projevům přímé agrese, pasivní agresi není jednoduché rozpoznat. Obzvláště to platí ve chvíli, kdy váš partner projevuje manipulativní sklony a dokáže pasivní agresi chytře zaobalit.

Foto: Profimedia.cz

Pasivní agresi není jednoduché rozpoznat.

Článek

Snad v každém vztahu alespoň jednou nastane chvíle, kdy se partneři nepohodnou a domácností rázem zavane „Itálie“. Pokud partner není hrubý, sprostý nebo dokonce neprojevuje násilné sklony, pak nejde o nic, z čeho byste si měla dělat vrásky. Bohužel, kromě přímé agresivity se můžeme setkat také s pasivně agresivními jedinci, kteří svůj hněv vyjadřují nepřímo či skrytě.

„Pasivně agresivní chování je komunikační vzorec, který vyjadřuje negativní pocity nepřímo, a to verbálně nebo neverbálně,“ vysvětluje psycholožka Jennifer McDonaldová pro Brides.

Vymezení pasivně agresivního chování je tedy náročnou disciplínou, neboť příjemce okamžitě nerozpozná, že je něco špatně. Přesto psycholožky Jennifer McDonaldová a terapeutka Emily Griffinová poukazují na nejčastější ukazatele pasivně agresivního chování ve vztahu.

Život s věčným kritikem aneb Ať udělám, co udělám, vše je špatně

Vztahy a sex

1. Odmítá komunikovat

Pokud ve vztahu nastanou problémy, je důležité, aby o nich partneři otevřeně mluvili. V případě, že žijete po boku pasivního agresora, pak se konverzace nedočkáte. Je možné, že se naprosto stáhne, odmítne o problému komunikovat, nebo ho bude zlehčovat. „Odmítnutí komunikace je určitou formou pasivního vyjadřování hněvu a prosazování moci,“ říká manželská terapeutka Darlene Lancerová.

2. Používá sarkasmus

Samozřejmě, sarkasmus je pro mnoho lidí nedílnou součástí humoru. Přesto jistě vycítíte, když váš partner nadmíru používá sarkastická slůvka a leckdy to se sarkasmem přehání. Například, pokud po dlouhé době uvaříte teplou večeři, pak se nedočkáte poděkování nebo pochvaly, nýbrž jízlivé poznámky. Z úst pasivního agresora může vyjít: „Divím se, že jsi uvařila večeři, aniž bych tě o to požádal.“

Partnerské manipulace, které nelze tolerovat

Vztahy a sex

3. Nápadně „zapomíná“

Poprosila jste partnera, aby koupil lístky do divadla? Požádala jste ho, aby při odchodu z domu nezapomněl vynést odpadky? Nebo jste žádala o volný večer, který strávíte ve dvou? Pokud váš partner nápadně zapomíná na všechno, oč jste ho kdy poprosila, pak pravděpodobně žijete po boku pasivně agresivního partnera. V tomto ohledu je ale opravdu důležité myslet na to, že hranice mezi „pouhou“ zapomnětlivostí a pasivní agresivitou je tenká. V případě, že z partnerova chování cítíte, že na věci zapomíná „natruc“, pak už ale o pasivní agresivitě lze hovořit.

4. Předstírá, že je všechno „fajn“

Dalším znakem pasivně agresivního chování je, když partner trvá na tom, že je vše v pořádku, i když ve skutečnosti není. Následně se můžete partnera sebevíc ptát na to, jestli se zlobí, není uražený nebo smutný, ale pokaždé se vám dostane odpovědi, že je v pořádku. „Nejsme profesionálními čtenáři myšlenek. I proto by si partneři měli uvědomit, že nemá smysl o svých pocitech lhát nebo předstírat, že je všechno v pořádku,“ míní psycholog Sean M. Horan.

Dva hlavní rozdíly mezi mužskými a ženskými psychopaty

Vztahy a sex

5. Dělá věci napůl

Poprosíte partnera, aby něco udělal, a následně zjistíte, že to udělal neúplně. Možná vás svým chováním chce naštvat, možná vám ukazuje opovržení. V obou případech jde ale o ukázkovou pasivní agresivitu, která může vyústit ve velký problém. I proto je dobré, když partnerovi podobné chování nebudete tolerovat.

Proč k pasivní agresi dochází?

K pasivně agresivnímu chování může přispět řada biologických faktorů, například stres nebo deprese. Stejně tak může jít o naučené chování, které souvisí s prostředím, ve kterém člověk vyrůstal. „Pro někoho, kdo vyrostl v prostředí, kde nikdo neposlouchal jeho názory, mohlo být pasivně agresivní jednání jediným způsobem, jak získat slovo nebo pozornost,“ říká McDonaldová.

Reklama

Související články

A dost aneb Kdy je lepší vztah opustit

Žádný vztah není vždy zcela ideální. V každém se mohou objevit nejrůznější nedorozumění a problémy. Jsou ale věci, které nelze v žádném vztahu přehlížet ani...

Násilí za zavřenými dveřmi našich domovů

Za zdmi našich domovů se někdy odehrávají otřesné příběhy. Tam, kde by lidé měli nacházet pohodu, odpočinek a pochopení blízkých, často prožívají muka. To, jak...

Výběr článků

Načítám