Hlavní obsah

Změna práce po padesátce? Těžké rozhodnutí, které se ale může vyplatit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Změnit práci je pro mnoho lidí velmi stresující záležitostí v mladém věku, natož po padesátce. Strach z neznáma, ale také z neúspěchu a někdy i neschopnosti si najít jinou práci je vede k tomu, že místo změny raději v zaměstnání zůstávají, a to i když je již práce netěší anebo jsou za ni velmi špatně ohodnoceni. Lidé by si měli ale uvědomit, že do důchodu zbývá ještě spousta času a setrvávat dlouhodobě v zaměstnání, kde se člověk trápí, se může velmi negativně odrazit i na jejich zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Nikdy není pozdě na doplnění si znalostí a dovedností

Článek

Pokud tedy uvažujete o změně zaměstnání, nenechte se svými strachy zahnat do kouta. Člověk by se neměl bát zúročit své silné stránky a vstoupit do neznáma. Už proto, že i po padesátce máte co nabídnout. A není toho rozhodně málo.

Vaší největší výhodou jsou zkušenosti

Za svůj dosavadní profesní i osobní život jste si lecčím prošli. Vaše znalosti nejsou naučenými frázemi z učebnic, ale jsou bohatými zkušenostmi z praxe. Díky tomu můžete například predikovat úskalí různých procesů v oboru nebo naopak znáte klíčové úkony vedoucí k úspěchu firmy.

Možná jste si za svou dosavadní kariéru vysloužili i různá ocenění a certifikáty. Své znalosti navíc můžete předávat dále. Vězte, že všechny vaše znalosti a dovednosti rozhodně nejsou samozřejmostí a řada mladých lidí je postrádá, stejně tak i vaši ochotu, loajálnost a chuť se stále učit novým věcem.

Rodinný stav

Ačkoliv by žena neměla být v produktivním věku pracovně jakkoliv diskriminována, jsou zaměstnavatelé, kteří při obsazení pracovní pozice mohou přihlédnout k rodinnému stavu a raději dají přednost ženě s většími dětmi před tou, u které lze očekávat odchod na rodičovskou dovolenou. Zralá žena je z tohoto pohledu stabilnější zaměstnanec. A to i z pohledu toho, že její děti už nevyžadují nepřetržitý dohled dospělého, díky čemuž i hrozí menší riziko, že žena bude trávit mnoho času na nemocenské, jako je tomu často u malých dětí.

Pochybujete o své práci? 5 otázek, které byste si měli položit

Styl

Problém přitom nemusí být ani tehdy, když vás trápí nějaké zdravotní obtíže. Sice mohou vaši profesní dráhu lehce zbrzdit, ale vzhledem k tom, že dnes již nabízí spousta firem možnost pracovat částečně z domova, nemusí se vaše indispozice jakkoli zobrazit na vaší výkonnosti.

Jak doplnit své nedostatky?

Pokud máte přece jen mezeru v některých dovednostech nebo znalostech, můžete si je jednoduše osvojit pomocí kurzů, workshopů a školení. Spoustu kurzů pro zdokonalení v různých sférách nabízí například platforma Seduo.

Nebo můžete absolvovat rekvalifikační kurzy financované úřadem práce. Možná budete překvapeni, jaké možnosti dnes všechny ty kurzy nabízí a přitom do toho nebudete muset ani moc investovat.

Jak najít vhodnou práci?

Můžete se poohlédnout po nabídkách práce na HR portálech, jako je např. www.volnamista.cz, či si vytvořit své CV na Linkedin, případně navštívit festival pracovních příležitostí a kariérního růstu Career Expo, který proběhne 13. až 14. března 2024 v pražském O2 Universum, kde si v zóně Skill lab můžete nechat otestovat své schopnosti bez ohledu na věk, vzdělání i zdravotní omezení. Výhodou takových akcí je, že vás mohou nasměrovat na typ práce, který by vám zkrátka sedl, a zároveň si zde můžete zkusit i nezávazný pracovní pohovor. Součástí programu je i spousta inspirativních přednášek.

Další variantou jsou HR agentury, které se specializují na zprostředkování pracovních pozic se specifickými požadavky. Je to velice efektivní cesta, pokud máte nějaké speciální zaměření.

Pokud máte svého „vysněného“ zaměstnavatele, můžete jej oslovit buď napřímo, anebo reagovat na pracovní inzerát vyvěšený na webových stránkách firmy či na sociálních sítích.

V neposlední řadě je nasnadě vyzkoušet kontakty svých známých. Je spousta zaměstnavatelů, kteří rádi přijmou osobu na doporučení.

Jak poznáte, že si vás v práci neváží

Vztahy a sex

Pracovat dlouhodobě ve stresujícím prostředí může vést k infarktu či cukrovce

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám