Hlavní obsah

Život je krátký. Nenechte si ho protéct mezi prsty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také máte pocit, že vám život protéká mezi prsty? Jste neustále v jednom kole a místo toho, abyste si užívali života, přežíváte? Pak je nejvyšší čas, abyste se zastavili, protože náš čas tady na této planetě není nevyčerpatelný, nelze ho zastavit, uložit či načíst znovu. Ve skutečnosti je příliš krátký na to, abychom ho nevyužili tak, jak bychom si přáli a žili ho tedy skutečně naplno.

Foto: Profimedia.cz

Udělat si čas na život znamená vědomě investovat svůj čas do všeho, co vás naplňuje a činí šťastnými.

Článek

Mnozí z nás často tráví své životy čekáním na „zítra“, tedy na okamžik, kdy začneme skutečně žít. Bohužel realita je často taková, že tento zítřek nikdy nepřijde.

Odkládáním všeho na „až jednou“ dosáhnete maximálně toho, že vás život bude míjet. A je jedno, že se tak bude dít proto, že budete žít v neustálém presu kvůli práci či jiným povinnostem - a nebo naopak budete mrhat časem při sledování nezáživných televizních programů, surfováním na sociálních sítích či kritizováním životů jiných. Výsledek kvality života bude úplně stejný.

Měli byste si uvědomit, že přestože vám práce poskytuje ekonomickou stabilitu, je-li nadměrná nebo nepříjemná, negativně se to odráží na vašem fyzickém i duševním zdraví. A stejně je tomu při sledování sociálních sítích či při trávení času nadáváním v diskuzích.

Jak najít štěstí ve chvíli, kdy život nejde podle plánu

Zdraví

Pokud nezatočíte se všemi těmi věcmi, které vám kradou váš cenný čas, který potřebujete k dosažení rovnováhy mezi plněním povinností a skutečným žitím, pak je velmi pravděpodobné, že propásnete většinu svého života nedůležitými věcmi.

Jak si udělat čas na svůj vlastní život?

Řada z nás je dnes už natolik zvyklá žít na autopilota, že zcela zapomněla, jaké to je, když si řídí svůj čas. Nikdy není pozdě s tím začít něco dělat. I když neexistuje žádný univerzální návod, jak na to, začít lze například tím, že si vytvoříte určité návyky, které vám poskytnou čas na váš plnohodnotný život.

1. Nastavte si priority

Úplně prvním krokem, který musíte udělat, je vytvořit si seznam priorit, cílů a záměrů. Pokud budete vědět, co chcete a kam jdete, budete schopni se lépe rozhodovat a řídit všechny své činy.

Při vytváření cílů se ale nezaměřujte jen na ty pracovní či profesní, je důležité zvážit všechny aspekty svého života a nesmíte tedy zapomínat ani na cíle osobní a společenské. Seznam by tak měl zahrnovat veškeré činnosti, které vám pomáhají ve vaší fyzické i duševní pohodě, stejně jako činnosti, které vám umožní kultivovat vaše osobní vztahy.

2. Žijte přítomností

Mějte vždy na mysli, že jedinou věcí, kterou si můžete být jistí a mít nad ní kontrolu, je to, co se právě děje. Svou minulost jednoduše nezměníte a budoucnost zůstane vždy nejistá.

Snažte se proto nasměrovat svou energii k tomu, aby vaše současnost byla co nejlepší. Vyvarujte se tedy míst, kde nechcete být, dělejte to, co vás baví, obklopujte se lidmi, kteří si vás váží, a buďte vděční za všechny dobré věci. Zároveň se snažte vyhnout spěchu, a nebo naopak mrháním času věcmi, které vám nic nedávají.

3. Dobře si zorganizujte čas

Umět si zorganizovat čas neumí každý. A opět nemusí jít jen o pracovní, ale i ten osobní. Znát tak tajemství time managmentu se skutečně vyplácí. Pokud si totiž nedokážete předem přidělit a vyhradit exkluzivní prostor pro zásadní úkoly, veškerý dostupný čas vám zaberou rutinní činnosti. A to je samozřejmě špatně.

Vždy je tedy dobré si vše zorganizovat a naplánovat, včetně stanovení termínů pro splnění úkolů. Stanovíte si tak hranice a budete mít nad věcmi mnohem větší kontrolu.

Vaším cílem by mělo být umět si vyhradit prostor pro to, co je důležité, včetně volného času a zábavy. I tyto okamžiky jsou stejně důležité a aktuální jako ty, které si vyhradíte pro pracovní úkoly.

4. Přestaňte pospíchat

Udělat si čas na život znamená vědomě investovat svůj čas do všeho, co vás naplňuje a činí šťastnými. Někdy k tomu přitom stačí si vážit všeho, co máte tady a teď, a ne se jen soustředit na to, co přijde v budoucnosti.

Každý je strůjcem svého štěstí, a pokud tedy nechcete, aby vám život protekl mezi prsty, udělejte vše pro to, abyste skutečně žili. Radost ze života člověku často udělají úplné maličkosti.

Pravidlo dekád aneb Proč je dobré každých deset let udělat zásadní změnu

Zdraví

Osobní spokojenost versus rodinné štěstí aneb Co je v životě důležité

Vztahy a sex

Reklama

Výběr článků

Načítám