Hlavní obsah

Zastaralá versus nová pravidla při prvním rande

Novinky, bok

Doba se mění a lidé s ní. Co bylo samozřejmostí či pravidlem před několika lety, dnes už mnohdy ani neplatí. Podobné je to i při seznamování. Možná bychom se divili, jakými změnami prošla pravidla při prvním rande. Co bylo téměř nutností v 60. letech minulého století, by dnes jen těžko prošlo nebo se setkalo s nějakým úspěchem.

Foto: Profimedia.cz

Cíl seznamování a prvního rande je stále stejný, jen postupy, jak toho chceme dosáhnout, se časem mění.

Článek

V základu je seznamování stále stejné, jde především o to, jak svůj idol zaujmout, pokud možno se u toho moc neztrapnit a samozřejmě uspět tak, aby mohlo být ještě nějaké další rande.

Změnily se ale postupy, jakými toho lidé chtějí dosáhnout, a to právě v návaznosti na neustálou modernizaci. Nové možnosti se nabízejí i díky tomu, že padla mnohá tabu při seznamování.

Přehled toho, jaké byly zásady při první schůzce v 60. či 70. letech minulého století a jaké jsou nyní, sestavili redaktoři serveru Cleo.

Večeře a film – vždy

I ještě v nedávné době bylo jakýmsi nepsaným pravidlem, a poměrně i jistotou, že první rande stráví muž a žena při večeři, postupem času se k tomu přidala ještě návštěva nějakého filmu.

Moderní doba jde ale rychle dopředu a s tím se zkracuje čas, který trávíme různými aktivitami. Povinnou večeři tak mnohde nahradilo rychlejší rande v podobě schůzky v baru, třeba u skleničky vína. Velký vliv na to mají samozřejmě i mnohem uvolněnější a neformální způsoby, jak se lidé seznamují (např. internet).

„Takové neformální setkání někde u vína může být prospěšné z mnoha důvodů, hlavně pokud jste ve známém prostředí,” vysvětluje psycholožka Gemma Cribbová. A navíc, pokud vám už zpočátku na protějšku něco nesedne, můžete schůzku mnohem rychleji ukončit.

O čem se (ne)bavíme 

To, o čem si dnes můžeme povídat (i na první schůzce) bez ostychu, bylo v dřívějších dobách zcela nemyslitelné. Bylo naprosto nereálné, aby se vás někdo zeptal na vaši sexuální orientaci, bývalé partnery, případně jakého jste vyznání. O tom se prostě nemluvilo.

Dnes je ale i v tomto ohledu naštěstí už mnoho tabu zbořených. Jakýmsi heslem moderní doby je být sám sebou a nestydět se za to. Máte-li tedy určitá přesvědčení, můžete bez ostychu hledat někoho podobného, kdo vám bude rozumět.

Pravidlo placení

Některé pány ani dnes vůbec nenapadne, že by měla žena na první schůzce platit účet. Toto pravidlo ale postupem času nejspíš zcela vymizí. Emancipované ženy si chtějí platit vše, ty ostatní se alespoň nabídnou, že zaplatí, rovní partneři se o účet v dnešní době dělí rovným dílem.

Kdo se komu ozve 

První rande vyšlo, ale co dál? Ženy v dřívějších dobách většinou poslušně čekaly, až se jim muž znovu ozve. To už dnes naštěstí nemusejí. Není nic špatného na tom, ozvat se jako první, ovšem nenucenou formou. Esemeska či hlasová zpráva ve stylu „Včerejší večer jsem si skvěle užila” navíc i muži ukáže, že jeho snaha a milá společnost byly oceněny.

Sex na prvním rande 

V této oblasti se kupodivu přiklánějí i v moderní době mnozí mladí k dřívějšímu pravidlu – tedy „rozhodně ne”. I když někteří toto přesvědčení „porušují”, svorně dokládají, že je zde velké nebezpečí toho, že se protějšek už neozve. Všeobecně pak panuje názor, „proč to nezkusit, ale chcete-li trvalejší vztah, je lepší si počkat”.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám