Hlavní obsah

Vztahové pasti, kterým je lepší se vyhnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průběh partnerských vztahů nebývá neměnný. Zatímco se někdy zdá, že tak nějak sám plyne bez sebemenších zásahů, jindy vyžaduje velké úsilí, píli a také odříkání, aby dál fungoval. Kdo chce, aby mu vydržel co nejdéle, měl by být smířen s tím, že vyžaduje práci. A také vědět, že je dobré se vyhýbat některým vztahovým pastem, které mohou vést ke katastrofě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

1. Nenarušovat důvěru

Schopnost vzájemné důvěry je podle psychologa Johna Gottmana, který spolu se svou ženou Julií vede Gottmanův institut, kde poskytují vztahové poradenství, jedním z nejvýznamnějších prediktorů úspěšného vztahu.

Jeho dřívější výzkum, na kterém se podílel i vědecký tým z amerického Berkeley, zjistil, že jen vztah plný vzájemné důvěry přežije a bude zdravý – naopak ten, který ji postrádá, má vedle možnosti rozpadu větší riziko negativního dopadu na fyzické zdraví jedinců.

2. Aby se hněv nevymkl kontrole

Hněv je přirozenou lidskou emocí, která je v mnoha ohledech i prospěšná. Opakované výbušné a zraňující projevy vůči partnerovi ale nic dobrého nepřinesou.

Jak Gottman uvádí poznatky ze svých dřívějších výzkumů, ve vztazích, kde jsou jedna nebo obě strany přehnaně kritické, pohrdají svým partnerem, jednají defenzivně nebo druhého neustále osočují, existuje velká šance, že se velmi brzy rozpadnou, pokud nedojde ke změně.

Fráze, která dokáže zničit jakýkoli vztah

Vztahy a sex

Úspěšné páry naproti tomu rozvíjejí své dovednosti, umějí nasměrovat jeden druhého k vyřešení problému.

3. Nevyhýbat se obtížným rozhodnutím a hovorům

V každém, tedy i tzv. zdravém vztahu existují chvíle, kdy se partneři neshodnou. Důvodů k tomu může být celá řada, bez ohledu na ně ale musí být oba partneři ochotni a schopni problém řešit – nesnažit se nepříjemné věci tzv. zamést pod koberec nebo dělat, že neexistují, vysvětluje koučka Debbie McFaddenová.

4. Žádné „podpásovky“

Ve funkčním vztahu se partneři nevyhýbají hádkám, ovšem dávají pozor, aby nezašli příliš daleko a rozhodně se nevyžívají v podpásovkách. Cílem tak není ublížit partnerovi, ale dosáhnout vzájemného řešení problému.

5. Intimita není zbraň

Co pár, to jiná frekvence intimních aktivit. Není ničím neobvyklým, že jeden z páru má na sex chuť častěji než druhý, nikdy by se z toho ale neměla stát zbraň proti druhému, jak ho potrestat. Ovšem je prokázáno, že změna intimních návyků nemusí být vždy na škodu. V úspěšných vztazích tak lidé nacházejí společný rytmus vztahu, který co nejvíce uspokojí oba.

6. Neprohlubovat emocionální propast

Stejně jako se ve vztahu mohou objevovat hádky, objeví se někdy chvíle, kdy si jsou partneři emocionálně blízko, a jindy zase tolik ne. Nikdy by se ale nemělo stát, že se emocionální propojení mezi partnery nebude řešit a nechá se narůstat vzájemná propast.

Strach z intimity dokáže ochromit

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám