Hlavní obsah

Podle čeho poznáte, že randíte s tím pravým

Novinky, bok

Každý nový vztah je krásný. Hlavně zpočátku, s přívalem všech hormonů a pocitů, že to bude trvat věčně. Po období zamilovanosti a určitém prozření ale mohou začít přicházet obavy, zda vám to skutečně vydrží. Jak poznat, že máte vedle sebe toho pravého muže?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Známky toho, že váš vztah je na dobré cestě, aby vydržel opravdu dlouho, jsou někdy dost těžko rozpoznatelné. Obzvlášť, pokud nemáte zkušenost s dlouhodobějším svazkem.

A může vztah vydržet i přesto, že nemáte příliš společných zájmů? Co když se hádáte, a kolik toho máte druhému obětovat?

Pokud se i vám honí hlavou podobné otázky, a chcete se ujistit, že váš vztah je kvalitní a je dobré se svého partnera držet, zkuste se podívat na následující znaky. Ty podle serveru Independent napoví, že vedle sebe máte toho pravého.

Umíte si vyjít vstříc

Klíčem k úspěšnému vztahu je kompromis, uvádí hned na počátku vztahová psychoterapeutka Kate Moyleová.

„V každém vztahu nastanou situace, kdy bude třeba vyjít tomu druhému vstříc. Nečekejte, že budete ve všem naprosto sladěni, nebo že s vámi bude protějšek vždy souhlasit,” popisuje.

Neochuzujte se o polibky, posilují vztah i vaše zdraví

Vztahy a sex

Klíčovým ukazatelem vašeho vztahu tak bude schopnost dělat kompromisy. Pokud vždy najdete nějaké řešení, jak se sejít „uprostřed”, je to velkým plusem.

Díky němu se cítíte sama sebou 

Ideální partner ve vás vyvolává pocity, díky kterým budete spokojená sama se sebou, tvrdí vztahový guru James Preece.

„Taková osoba vás ujistí o vašich kvalitách, umí pochválit, jednoduše vám dává najevo, jak jste úžasná,” vysvětluje.

Dobrý posluchač 

Je pravdou, že umět skutečně naslouchat nepatří u mnohých mužů k automatickým kvalitám, pokud už ale taký existuje, pak se ho držte. Což samozřejmě platí i obráceně.

Vydrží váš vztah? Psycholog odhalil tři znaky, které napoví

Vztahy a sex

„Schopnost vzájemně si naslouchat a dát druhému pocit, že je vyslyšen, i když zrovna není obsah dané diskuze příliš zajímavý, ukazuje, že si zasloužíte vzájemně strávený čas a pozornost,” dodává Moyleová.

Podobné základní hodnoty

Není třeba, abyste vedle sebe měla partnera, který bude mít na vše stejný názor či pohled jako vy, ale přílišná rozdílnost rozhodně také není dobrá.

Pokud se tedy alespoň v základních životních hodnotách shodnete, jste na dobré cestě.

Umíte „zdravě” diskutovat

Hádky nemusí ve vztahu automaticky znamenat špatnou věc, je ale důležité se umět dobře pohádat. Pak mohou být i ku prospěchu.

Jak se správně pohádat

Vztahy a sex

Umíte-li si vzájemně vyřešit rozdílné pohledy na věc, aniž byste se u toho uráželi či shazovali, je to známkou zdravého vztahu.

Nebojíte se říci svůj názor

Když jste ve vztahu s tím správným člověkem, nebojíte se, že vás bude za cokoli soudit, tvrdí Preece.

„Je potřeba se cítit volně, sami sebou a mít možnost ukázat beze strachu všechny stránky své osoby, nejen ty kladné,” dodává.

Přátelé a rodina ho mají rádi

Vychází partner skvěle s vašimi dlouhodobými kamarády, stejně tak s členy vaší rodiny? Pak je to pro vztah více než prospěšné.

„Blízcí lidé kolem vás dokážou být těmi nejlepšími soudci charakteru osoby, se kterou chodíte. Stejně tak znají velmi dobře vás. Pokud jim dotyčný padne do oka a jsou si i oni jisti, že je pro vás ten pravý, pak je to jen ku prospěchu,” vysvětluje Preece.

Umí vás potěšit drobnostmi

Součástí každého vztahu by měla být schopnost umět potěšit toho druhého. Rozhodně ale nemusí jít o velká gesta, drahé dárky či šperky. I drobná gesta kolikrát dokážou tomu druhému spolehlivě ukázat, že nám na něm záleží.

„Šálek kávy ráno do postele, přichystání společné večeře, nebo třeba jen krátký vzkaz s pozdravem či přáním hezkého dne. To jsou věci, na kterých skutečně záleží. Ukazují vám, že o vás má dotyčný opravdu zájem,” uzavírá Moyleová.

Drobnosti, které výrazně posilují vztah

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám