Hlavní obsah

Venušiny kuličky jako prevence inkontinence po porodu a přechodu

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inkontinencí neboli samovolným únikem moči trpí každý pátý člověk po čtyřicítce, a to především ženy. Pokud k ní dochází například při smíchu, kašli, kýchnutí, sexu či zvedání těžších břemen, tedy při činnostech, při nichž se zvýší tlak na svaly kolem močového měchýře, jedná se o stresový typ inkontinence. V těchto případech je zapotřebí posílit svaly pánevního dna. To lze nejen pomocí speciálních cviků, ale i nošením Venušiných kuliček.

Foto: Profimedia.cz

Venušiny kuličky pomáhají posílit pánevní dno.

Článek

Zpevněné svaly pánevního dna zlepšují stabilizaci celého těla. Kromě udržení moči tedy pomáhají udržovat i správné postavení celého těla. K ochabování zmíněných svalů přitom nejčastěji dochází tím, že se málo pohybujeme a většinu dne trávíme vsedě.

„Posilovat pánevní dno by měly ženy již od mládí, aby předešly nepříjemným projevům, které provázejí jeho povolení, jako je inkontinence nebo sexuální dysfunkce,“ vysvětluje gynekoložka Radka Gregorová z Lékařského domu Praha 7 s tím, že způsobů cvičení, jak pánevní dno posílit, je mnoho.

„Velmi známé jsou Kegelovy cviky, při kterých se rytmicky stahují svaly pánevního dna. Stahy lze trénovat při močení tak, že stahem je proud moči zastaven. Další variantou cvičení Kegelových cviků jsou Venušiny kuličky, které by žena měla co nejsilněji svírat v pochvě,“ radí lékařka.

Venušiny kuličky tedy již dávno nejsou jen erotickou pomůckou zvyšující sexuální vzrušení a uspokojení. Stále častěji se používají i při prevenci úniku moči. Vhodné jsou pro všechny ženy po porodu, ale i ženy těžce fyzicky pracující, obézní, diabetičky či ty, které nedoléčily záněty močového měchýře. Hodí se i pro ženy v období klimakteria, kdy v ženském těle klesá hladina hormonů estrogenů, což způsobuje uvolnění svalů pánevního dna.

Výhody kuliček

Venušiny kuličky jsou tvořeny dvěma kuličkami o průměru 2 až 4 cm, v nichž je ještě po jedné kuličce. Ty při pohybu vyvolávají samočinně stimulační vibrace, které prokrvují poševní stěnu a způsobují příjemnou masáž. Kuličky se tak mohou nosit při běžných denních aktivitách, ale i při sportu. Pocit „vyklouzávání“ při jejich nošení je přitom žádoucí.

Na trhu je k dostání hned několik druhů kuliček. Jednak určené ženám krátce po porodu, dále pak klasické kuličky, jež jsou určeny všem ženám, které se rozhodly věnovat svému pánevnímu dnu a jsou zvyklé na pravidelný pohyb.

„Specifickou skupinu pak tvoří kuličky, u nichž vibruje pouze jedna ze dvou kuliček. Vibrační prokrvuje a masíruje stěny pánevního dna, zatímco kulička bližší poševnímu vchodu je statická a funguje jako činka. Intenzivně táhne dolů, čímž nutí svalstvo pánevního dna ještě více stahovat a zatínat,” vysvětluje přední česká designérka Anna Marešová, která na těchto kuličkách pracovala s gynekology a sexkoučkou a cvičitelkou pánevního dna Gaiou Popětovou. [celá zpráva]

Při výběru kuliček hleďte nejen na materiály, z nichž jsou vyrobeny, ale také na to, pro jaké ženy jsou vhodné. Proto je mnohdy lepší nekupovat kuličky na internetu, ale raději se poradit přímo s prodejcem.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám