Hlavní obsah

Tři zásadní důvody, proč si ve vztahu raději vždy říkat pravdu

Sdílení tajemství s někým blízkým je nedílnou součástí dospívání a rozvoje důvěry. V dospělosti se na tom mnoho nemění, kromě faktu, že se z nevinných drobností stávají tajemství větší a komplikovanější, která mohou napáchat velkou škodu, a to hlavně v partnerských vztazích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Proč je klíčové být ke svému partnerovi (partnerce) raději vždy upřímný a nenechávat si žádná tajemství pro sebe?

„Bez ohledu na to, jaká může být pravda nebo jak bezvýznamné se vám může vaše tajemství zdát, podobné lhaní nebo vyhýbání se pravdě dříve či později spustí lavinu problémů. Nic není kontraproduktivnější pro pěstování otevřeného a upřímného vztahu než mít před sebou tajemství,“ popisuje zjištění ze své více než třiadvacetileté praxe pro server Yourtango párová terapeutka Rachel Moheban-Wachtelová.

Říkáte si, že co protějšek neví, to mu přece nemůže ublížit? Nebo že jedna tzv. bílá lež nevadí? Vadí, protože i bílá lež, tedy ta, kterou říkáme většinou ve chvíli, kdy nechceme ranit něčí city, je pořád lží a dříve či později buď ona sama, nebo její odhalení i tak ublíží. „Jakýkoli podobný důvod by neměl být dostatečně přesvědčivý k ohýbání pravdy,“ tvrdí terapeutka.

Střežená ženská tajemství aneb Co se muži nikdy nedozví

Vztahy a sex

Jaké jsou pak tři zásadní důvody, proč by si páry měly říkat vždy pravdu, i když se zdá, že nejde o nic moc závažného?

Tajemství vždy najde způsob, jak se dostat „ven“

Existují dlouhodobá tajemství, na která klidně i roky nikdo nepřijde. Většina ale naneštěstí nevydrží odolávat tak dlouho. Někdo na něj dříve či později přijde a vědomě či nevědomě ho odhalí všem ostatním. To není žádná výhrůžka, ale životem prověřený fakt.

Tajemství plodí další tajemství

„Tajemství mají jednu neskutečnou vlastnost – umí se velmi rychle množit. Než se nadějete, můžete zjistit, že se váš vztah topí v moři tajemství,“ vysvětluje Moheban-Wachtelová.

Tajemství jednoho vede k tajemstvím druhého

„Odhalili partner či partnerka vaše tajemství? Pokud to s vaším vztahem neotřáslo, je to jedině dobře. Ale i tak to může mít negativní dopad. Protějšek totiž možná začne mít svá vlastní tajemství,“ upozorňuje odbornice.

Prolomte tedy raději onen začarovaný kruh nepravd ve vašem vztahu a pracujte na tom, abyste k sobě byli s partnerem zcela otevření a upřímní.

Nejčastější důvody rozpadu vztahů a jak je zachránit

Vztahy a sex

Čtyři nejškodlivější lži, které lidé říkají ve vztahu

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:
Nevinné lži

Výběr článků

Načítám