Hlavní obsah

Tažení proti potratům na kazetě diváky odradí

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Už v březnu se v ředitelnách našich škol objevila poštovní zásilka s dvěma letáky od církevního Hnutí Pro život ČR: "Člověkem od početí" a "Kronika života". Copak o to, různé církevní instituce nám dnes do schránky strčí všelijaké nesmysly. Z nich se třeba dozvíme, že životaschopnost nenarozeného dítěte závisí na úrovni zdravotnictví.

Foto: Archiv zámku Dobříš

Noční prohlídky se o Hradozámecké noci ponesou na téma českých pohádek, také interiéry místností budou vyzdobené v pohádkovém duchu.

Článek

Z toho logicky vyplývá demagogický závěr, že současné zdravotnictví asi nebude příliš vyspělé, když není schopno vychovat oplozený zárodek mimo tělo matky.

Dárkové balíčky pro školy však obsahují také videokazetu Svoboda volby. Poté, co jsem ji zhlédl, si myslím, že zločinná distribuce podobných materiálů by neměla zůstat bez potrestání. Kazeta nemá úvodní ani závěrečné titulky. Postrádá jediné slovo mluveného nebo psaného komentáře. Chybí jí i jakýkoli copyright. Jako by se její tvůrci za ni styděli nebo se báli soudních žalob.  

Falešná montáž

Jsou na ní devítiminutové detailní záběry z gynekologického operačního sálu. V první třetině vidíme rozevřené stydké pysky a pohled na děložní čípek opakovaně uchopený do kleští. Pak následuje asi dvouminutové obtížné rozšiřování děložního hrdla kovovými dilatátory. Při něm dochází ke značnému krvácení. Filmovou montáží několika různých potratů (i laický divák to pozná podle různého stupně ochlupení genitálu), se daří promíchat záběry odsávaných a kyretou odstraňovaných částí placenty a plodu.

S téměř sadistickým záměrem pak kamera pomalu pomaloučku zabírá horní a zejména dolní končetiny plodu, které jsou oddělené. Podle mého odhadu jde o plod asi čtrnáctitýdenního těhotenství. Závěrem pak na rodidlech jiné ženy demonstrují autoři tohoto videa zřejmě samovolný potrat mrtvého plodu, který je starý asi pět až šest měsíců.

Všechno má působit dojmem, že se jedná o jeden zákrok s nadměrným krvácením. Odborníka pak překvapí komplikované provádění některých výkonů. A zcela zřetelný filmový sestřih těch nejvíce krvavých záběrů. Pro církevní hnutí je příznačné, že hudba hraje k této nechutné řezničině tklivé melodie.  

Zbytečné strašení

Odborné gynekologické společnosti mnoha zemí před lety právem protestovaly proti distribuci amerického filmu Němý výkřik. Jeho autoři v něm podobnými filmovými triky smíchali dohromady záběry z dělohy, na kterých jsou zárodky různého stáří.

Podsouvali divákům názor, že plod v děloze myslí. A nejen to. Že cítí i bolest, brání se nebo dokonce křičí. To je nesmysl, jako kdyby se někdo snažil reálně dokázat, že devítihlavý drak skutečně existuje a doopravdy žere princezny. Jenže zatímco drak má strašit jenom děti, kazeta se snaží děsit mládež a dospělé.

Němý výkřik byl ovšem pouze slabým odvarem krvavé Svobody volby. Při tom Hnutí pro život píše v průvodním dopise ředitelům škol, že je tato videokazeta určena "pro sebevzdělání pedagogických pracovníků, kteří se zvláště věnují etickým otázkám či rodinné výchově". S jakoukoliv etikou má ovšem tato kazeta společného jen pramálo. V souvislosti se sadistickou podívanou by autoři dopisu neměli slovo etika raději vůbec vypouštět z úst.

Dále se dozvíme, že kazeta "není primárně určena studentům mladším šestnácti let". Je jim tedy snad určena až sekundárně? A který darebák ji promítne sedmnáctiletým nebo osmnáctiletým, když i ve třiceti je laik stejně jako odborník zhnusen? Pokud si Hnutí Pro život ČR myslí, že distribuce podobných odporností pomůže "k podpoře odpovědného a nepředpojatého přístupu k tématu umělých potratů", pak musím představitele této organizace označit za sadomasochistické devianty.

Na přiloženém korespondenčním lístku jsou konzumenti vybízeni k podpoře Hnutí. Nejlépe modlitbou a postem. Modlitba bude jistě užitečná, půst bude zbytečný. Protože většina diváků se po zhlédnutí této videokazety zřejmě pozvrací.

Související témata:

Související články

Lékaři poslancům nerozmluvili zákaz potratů

Skupina lidoveckých politiků nic neponechala náhodě před parlamentním jednáním o jejich návrhu zakázat potraty. Na úterní seminář, který by poslancům poskytl...

Výběr článků

Načítám