Hlavní obsah

Francouzská pravice chce trestat i neúmyslné potraty

Právo, lan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francouzské Národní shromáždění schválilo v pátek po bouřlivé diskusi ustanovení považující za nový trestný čin přerušení těhotenství v důsledku nešikovnosti, neopatrnosti, nepozornosti, nedbalosti. S návrhem přišel pravicový poslanec Jean-Paul Garraud.

Foto: Martina Sihelská

Martin si do Stříbra vzal hnědého koně.

Článek

Podle nového paragrafu ten, kdo nešikovností, neopatrností, nepozorností či nedbalostí způsobí přerušení těhotenství, riskuje trest ročního vězení a pokutu ve výši 15 tisíc eur (přes 450 tisíc Kč).

Trest může být zdvojnásoben v případě porušení zvláštních bezpečnostních opatření nebo opatrnosti nařízené zákony či předpisy.

Týkalo by se to například řidiče, který způsobí nehodu, při níž žena potratí, ale i někoho, kdo do těhotné nechtěně strčí.

Anketa pod článkem:
Považujete trestání neúmyslných potratů za správné?

Ochrana pro ženy

O protlačení podobného ustanovení se Garraud pokoušel už v březnu v zákonu o silniční bezpečnosti. Navrhoval potrestat dvěma lety vězení řidiče, který by neopatrností zavinil přerušení těhotenství. Senát to ale zamítl.

Nyní Garraud tvrdí, že chce chránit těhotné, protože v současné době, když žena potratí, není možné proti nikomu podat trestní oznámení, protože embryo se nepovažuje za lidského tvora.

Hrozí Francii úplný zákaz potratů?

Schválený paragraf ale vyvolal vlnu protestů. Levicová opozice, odbory i mnozí právníci jej označili za útok proti právu na umělé přerušení těhotenství.

"Pokrytecky se do našeho práva protlačuje koncepce dávající plodu statut právnické osoby," varovala obhájkyně práv žen advokátka Gisele Halimiová. "A to přesto, že Kasační soud v roce 2001 potvrdil, že žena a plod jsou jedno a plod v ženském těle se nedá počítat za samostatnou bytost," připomněla s tím, že "plod nemůže být objektem trestného činu".

"Příště už budou mluvit o zabití a právo na interrupci tím skončí," reagovala také předsedkyně Francouzského hnutí za plánované rodičovství Francoise Laurantová. Pravicoví poslanci ujišťují, že "legalizaci umělého přerušení těhotenství nechtějí nijak zpochybnit", a že polemika tedy nemá smysl. Zákon vstoupí v platnost, pokud jej v polovině ledna schválí Senát.

Anketa

Považujete trestání neúmyslných potratů za správné?
Ano, kvůli ochraně žen
16,4 %
Ne, je to nesmysl
72,6 %
Nevím
11 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 787 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Zákaz potratů vládou neprošel

Uzákonění takřka úplného zákazu potratů vláda na pondělní schůzi podle očekávání odmítla. Lékaři, který by zákrok provedl, by podle poslaneckého návrhu hrozilo...

Lékaři poslancům nerozmluvili zákaz potratů

Skupina lidoveckých politiků nic neponechala náhodě před parlamentním jednáním o jejich návrhu zakázat potraty. Na úterní seminář, který by poslancům poskytl...

Výběr článků

Načítám