Hlavní obsah

Na Slovensku otevřou gynekologii pro katoličky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Zástupci Konference biskupů Slovenska (KBS) tvrdí, že těhotné Slovenky jsou v gynekologických ambulancích zbytečně naváděny k potratům. Rozhodli se proto podpořit myšlenku založení gynekologické ambulance pro věřící ženy. Ordinovat by se mělo začít od letošního března v soukromé nemocnici s poliklinikou Milosrdní bratři v Bratislavě.

Foto: Petr Mráček

Josef Vágner s koloběžkou

Článek

"Těhotné ženy se knězi mnohdy svěří, že jsou u gynekologa vystaveny posměškům a velkému psychologickému tlaku. Vícenásobné matky třeba dostávají otázky, proč mají tolik dětí," řekl mluvčí KBS Marián Gavenda.

"Při možnosti císařského řezu je rodičkám zase někdy doporučováno, aby si dítě raději nechaly vzít a zbytečně neriskovaly. Jedná se samozřejmě o část gynekologů, ale špatné zkušenosti matek nejsou vzácným jevem," dodal Gavenda.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Dámy, uvítaly byste otevření gynekologické ambulance pro věřící ženy v ČR?

Nábožensky založené ženy se prý začaly obracet na kněze, aby jim pomohli sehnat věřícího gynekologa, který by je objektivně informoval o jejich zdravotním stavu a zároveň by s nimi jednal slušně.

Gavenda: Někdy se nelze potratu vyhnout

V krajním případě ale může i lékař v katolické ambulanci ženě doporučit umělé přerušení těhotenství. Mluvčí KBS připustil, že při ohrožení života rodičky se někdy takovému řešení nelze vyhnout.

Budoucí maminky, které se rozhodnou donosit i dítě, u kterého je pravděpodobnost zdravotního postižení, si už ale nebudou muset vyslechnout žádné ironické poznámky. Ve státních ambulancích se jim to prý někdy stává.

Gynekologové ve státních ordinacích se však nařčením brání a tvrdí, že potrat považují vždy za krajní řešení. "Někdy prostě jiný způsob neexistuje. Vždy se ale snažíme najít řešení, aby mohlo přežít dítě i matka. Myslím, že takto budou muset postupovat i kolegové ve zmiňované nové ambulanci," uvedl jeden z bratislavských gynekologů.

Anketa

Dámy, uvítaly byste otevření gynekologické ambulance pro věřící ženy v ČR?
Ano
27,3 %
Ne
64 %
Nevím
8,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1338 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám