Hlavní obsah

Tajemství nejšťastnějších vztahů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston

Přestože se odborníci pomalu a jistě začínají smiřovat s tím, že šťastné manželství nemůže trvat věčně, stále existuje mnoho párů, jimž to klape i po více než deseti letech, pořád po sobě touží a milují jeden druhého. Podívejte se s námi, v čem tkví jejich tajemství.

Foto: Profimedia.cz

Dvojice sdílejí intimní detaily svých životů.

Článek

První a nejdůležitější kvalitou v monogamních vztazích dlouhodobě spokojených párů je to, že nikdy u nich neskončí ono pověstné třetí rande. Tím se označuje třetí schůzka, po níž se většinou nový pár spolu poprvé vyspí a která také psychologicky označuje přechod od randění k chození.

Při tomto „třetím rande“ však dochází většinou k odhalující konverzaci, velmi intimní. A právě ta nesmí nikdy přestat. Podle výzkumu psycholožky Terri Orbuchové výzkumy nejšťastnějších dlouho spolu žijících manželských párů dokazují, že tyto dvojice znají svého partnera velmi intimně a hluboce mu rozumějí. Dvojice sdílejí intimní detaily svých životů – svých snů, stresů, hodnot a cílů.  Vše je tedy o intimní komunikaci, nikoli o povrchním povídání si o práci, rodině a přátelích.

„Naši partneři se s postupem času mění a neustále v nich vznikají nové věci… Třetí rande je stále aktuální jev,“ tvrdí Orbuchová.

Druhou kvalitou je schopnost podívat se na hádku a problém v páru zvenčí. Většina relativně dobře fungujících dvojic se snaží při hádkách a neshodách s partnerem podívat na věc z jeho strany. Ale ty nejšťastnější a nejlépe fungující páry mají jiný trik. Podle profesora sociální psychologie Eliho Finkela z Northwestern University dokážou pohlédnout na hádku a nesvár jako třetí, nezávislá osoba zvenčí.

Vzájemná štědrost

Třetím kouzlem nejnádhernějších vztahů je schopnost být štědří jeden k druhému v maličkostech. A to neustále. Nepodnikat jen velká gesta, ale denně svému partnerovi projevovat drobné vstřícnosti. Vykonání nějaké služby či pomoci bez požádání a projevování citu a náklonnosti partnerovi má na lásku v dlouhodobém vztahu obrovský vliv.

Podle psychologů z University of Virginia jsou takové dvojice třikrát šťastnější než ty, které si neumějí náklonnost každodenními drobnostmi projevovat. „To jsou činy a chování, které jde za hranici toho, co se očekává… Manželé zjistí, že je něco potřeba udělat a rychle jdou a vykonají to, nebo se snaží druhému naznačit, že ho milují tím, že udělají něco, co si jejich protějšek užije,“ tvrdí profesor W. Bradford Wilcox z Virginie.

Konečně čtvrtou zásadou nejšťastnějších párů je vyhýbat se lidem, kteří jejich lásce nepřejí. Obklopovat se těmi, pro něž je jejich vztah inspirací a kteří je ve vztahu podporují, je zásadní. Naopak přátelé, kteří z osobního neštěstí či jiných problémů rozvracejí vztahy druhých a hovoří o nich negativně, jsou vytlačeni u nejšťastnějších dvojic na okraj. A někdy to znamená, že se manželé či páry nestýkají i s nepřejícími příbuznými.

A poslední radou publikovanou na stránkách deníku Huffington Post je pak tzv. recyklace smíchu. Jedná se o vzpomínání na společné chvíle strávené smíchem, na velmi humorné a zábavné okamžiky, které dvojice prožila v úsměvu společně.

Reklama

Související témata:

Související články

Jaký je ideální věkový rozdíl mezi partnery

Ačkoli se v posledních letech hovoří o trendu pum – starších bohatých paniček, které si za partnery vybírají mladší krasavce ve skvělé fyzické kondici –...

Pohled známých osobností na monogamii

Může být člověk celý život šťastný s jedním partnerem? Na tuto otázku v anketě odpovídaly známé osobnosti. O svůj pohled na věc se podělily nejen hvězdy ze...

Jaký jste milenecký typ

Pokud jste zamilovaná, možná vás ani nenapadne, že na váš vztah může mít vliv to, jaký je váš přítel milenecký typ. Podle odborníků existuje dokonce šest...

Výběr článků

Načítám