Hlavní obsah

Spánek dokáže na partnery prozradit víc než denní aktivity

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte doma Itálii nebo na první pohled dokonalou harmonii? Ani jedno o vašem vztahu nevypovídá tolik, jako to, jak se svým partnerem spíte. Podle vědců spánek o kvalitě vztahu dokáže vypovědět mnohem víc než denní soužití či sex. Nikde jinde totiž partneři spolu netráví tolik času, jako právě v posteli.

Foto: Profimedia.cz

V noci spolu lidé tráví víc času než přes den.

Článek

Samozřejmě velmi důležité je, zda spolu spí partneři v jedné místnosti. Podle posledních průzkumů spí až jedna pětina všech párů odděleně.  Důvodem je, že partneři nejsou schopni přestát zvyky a návyky svého partnera během spánku. Mnoho lidí například v noci chrápe nebo mluví ze spaní apod.

V těchto případech je lepší oddělená ložnice než dlouhodobá nespavost jednoho z partnerů či celkový odpor k partnerovi, jenž může narušit i sexuální život obou partnerů.

Co může říci poloha partnerů při spánku?
Pokud partneři usínají v objetí, panuje ve vztahu důvěra a jeden na druhého se mohou spolehnout.
Poloha, kdy partneři spí k sobě zády a dotýkají se jen svými zadky nebo zády značí vášnivý vztah a velkou vášeň, zároveň ale partneři respektují svoji nezávislost.
Když každý z partnerů usíná na své straně postele a nedotýkají se, došlo k vzájemnému odcizení.
Zdroj: Ulékaře.cz

Kvalita spánku může mít vliv i na erekci

Velmi negativní vliv na sexuální život partnerů může mít chrápání. Nejde jen o to, že partnerka kvůli tomu velmi špatně spí, ale i o to, že se v souvislosti s chrápáním mohou objevit i problémy s erekcí.

"Jde o problém zvaný syndrom spánkové apnoe. Vyskytuje se často u mužů středního a vyššího věku s nadváhou. V průběhu noci se objevují malé pauzy, ve kterých muž přestane dýchat, snižuje se zásobování tkání kyslíkem a spánek je nekvalitní," vysvětlují odborníci ze serveru Ulékaře.cz

Důsledkem spánkové apnoe může být i dlouhodobá únava, přibírání na váze, sklon k depresím, které pak muži mnohdy řeší přejídáním či alkoholem. Přitom alkohol poruchu spánku prohlubuje, před spaním je "sklenička aby se mi dobře usínalo" naprosto nevyhovující. Mnohem lepší je svěřit se s tímto problémem lékaři a společně problém vyřešit.

Reklama

Související témata:

Související články

Mnozí rodiče po narození potomka spí odděleně

Narození potomka může pro mnohé novopečené rodiče znamenat velkou zátěž, a to především psychickou. Neustálý dohled a péče o dítě často oba tak vyčerpá, že už...

Sny můžete během spánku sami ovlivnit

Spánek je pro jedny neproduktivně ztracený čas, pro druhé nedostatková slast, ale pro všechny základní životní potřeba. Nejsme jako stromy.

Výběr článků

Načítám