Hlavní obsah

Spánek dokáže na partnery prozradit víc než denní aktivity

Novinky, das

Máte doma Itálii nebo na první pohled dokonalou harmonii? Ani jedno o vašem vztahu nevypovídá tolik, jako to, jak se svým partnerem spíte. Podle vědců spánek o kvalitě vztahu dokáže vypovědět mnohem víc než denní soužití či sex. Nikde jinde totiž partneři spolu netráví tolik času, jako právě v posteli.

Foto: Profimedia.cz

V noci spolu lidé tráví víc času než přes den.

Článek

Samozřejmě velmi důležité je, zda spolu spí partneři v jedné místnosti. Podle posledních průzkumů spí až jedna pětina všech párů odděleně.  Důvodem je, že partneři nejsou schopni přestát zvyky a návyky svého partnera během spánku. Mnoho lidí například v noci chrápe nebo mluví ze spaní apod.

V těchto případech je lepší oddělená ložnice než dlouhodobá nespavost jednoho z partnerů či celkový odpor k partnerovi, jenž může narušit i sexuální život obou partnerů.

Co může říci poloha partnerů při spánku?
Pokud partneři usínají v objetí, panuje ve vztahu důvěra a jeden na druhého se mohou spolehnout.
Poloha, kdy partneři spí k sobě zády a dotýkají se jen svými zadky nebo zády značí vášnivý vztah a velkou vášeň, zároveň ale partneři respektují svoji nezávislost.
Když každý z partnerů usíná na své straně postele a nedotýkají se, došlo k vzájemnému odcizení.
Zdroj: Ulékaře.cz

Kvalita spánku může mít vliv i na erekci

Velmi negativní vliv na sexuální život partnerů může mít chrápání. Nejde jen o to, že partnerka kvůli tomu velmi špatně spí, ale i o to, že se v souvislosti s chrápáním mohou objevit i problémy s erekcí.

"Jde o problém zvaný syndrom spánkové apnoe. Vyskytuje se často u mužů středního a vyššího věku s nadváhou. V průběhu noci se objevují malé pauzy, ve kterých muž přestane dýchat, snižuje se zásobování tkání kyslíkem a spánek je nekvalitní," vysvětlují odborníci ze serveru Ulékaře.cz

Důsledkem spánkové apnoe může být i dlouhodobá únava, přibírání na váze, sklon k depresím, které pak muži mnohdy řeší přejídáním či alkoholem. Přitom alkohol poruchu spánku prohlubuje, před spaním je "sklenička aby se mi dobře usínalo" naprosto nevyhovující. Mnohem lepší je svěřit se s tímto problémem lékaři a společně problém vyřešit.

Reklama

Související témata:

Související články

Mnozí rodiče po narození potomka spí odděleně

Narození potomka může pro mnohé novopečené rodiče znamenat velkou zátěž, a to především psychickou. Neustálý dohled a péče o dítě často oba tak vyčerpá, že už...

Výběr článků

Načítám