Hlavní obsah

Šest známek toho, že váš partner postrádá empatii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku vztahu máme nasazené růžové brýle, kvůli kterým leckdy přehlédneme drobné i větší charakterové vady. A tak se může vcelku snadno stát, že začneme žít s člověkem, který je bezcitný a postrádá sebemenší špetku empatie.

Foto: Profimedia.cz

Pozor na život s člověkem, který je bezcitný a postrádá sebemenší špetku empatie.

Článek

Jak už to tak ve vztazích bývá, osobnost partnera neodhalíme po třech schůzkách. Naopak, na začátku vztahu svou pozornost upínáme k partnerovým vlastnostem, které na něm obdivujeme. Bohužel, zároveň tak trošku přehlédneme negativní osobnostní rysy, mezi které se bezpochyby řadí právě bezcitnost či nulová empatie.

„Bezcitnost je definována jako necítění emocí. A kde nejsou emoce, tam nemůže být ani vztah,“ říká psycholožka Ramani Durvasulová a dodává, že existuje nejméně šest známek toho, že váš partner postrádá empatii.

1. Nezdvořilost

Všimly jste si, že se partner chová nezdvořile k vám, přátelům nebo i cizím lidem? V takovém případě může jít o určitou známku bezcitnosti.

„Nezdvořilost má mnoho podob. Časté je například to, že dotyčný dělá vtipy na cizí účet. Může si myslet, že je to vtipné, když druhé zraňuje, nebo se dokonce domnívá, že je vtipné jiným lidem ubližovat,“ upozorňuje na jeden typ nezdvořilosti psycholožka Aimee Daramousová.

2. Nebojácnost

Není nebojácnost jako nebojácnost. Bohužel, v tomto případě jde o nebojácnost v negativním slova smyslu, kdy má dotyčný pocit, že pro něj neplatí žádná pravidla, zásady ani společenské normy. Vzhledem k tomu, že žije v tomto domnění, je vcelku jisté, že dříve nebo později pravidla poruší.

„Jde o nebezpečný druh nebojácnosti,“ říká Daramousová pro Well and Good. Pokud tedy žijete po boku partnera, kterému není nic svaté, rozhodně byste jeho chování neměla podceňovat.

Emoční inteligence aneb Empatie versus chytrost

Vztahy a sex

3. Nedostatek sebeuvědomění

„Lidé, kterým chybí sebeuvědomění, můžou být bezcitní, protože mají velmi malé povědomí o tom, jak jejich chování a jejich slova ovlivňují ostatní,“ tvrdí psycholožka Ramani Durvasulová.

A to samozřejmě není ideální v momentě, kdy s dotyčným chcete budovat romantický vztah. Takový člověk si totiž neuvědomuje, že s vámi komunikuje nevhodným tónem nebo se chová způsobem, který překračuje všechny meze. Pokud si tedy uvědomujete, že partner na vás často křičí, případně reaguje agresivně, může jít o bezcitnou osobu.

4. Nulová lítost

Ruku v ruce s bezcitností jde také nulová lítost. Bezcitní lidé se jenom zřídka kdy cítí provinile, a tak je vcelku vyloučené, že by se za své přešlapy nebo chyby omlouvali. „Ničeho nelitují. V tomto případě ale nehraje roli narcistická povaha, spíše jde o to, že si bezcitný člověk vůbec neuvědomuje své omyly či provinění,“ vysvětluje psycholožka Daramousová.

V romantickém vztahu to následně funguje tak, že za všechny problémy světa se omlouváte vy, zatímco partnera jste nikdy neslyšela pronést slovo „promiň“.

5. Neříká pravdu

Zprvu jste si možná všimla, že vám zatajuje informace o tom, s kým se vídá nebo co dělá ve volných chvílích. Postupem času ale může lhaní u bezcitné osoby narůst do nevídaných výšin.

„Bezcitní lidé mají tendenci neříkat pravdu, což je ve většině případů způsobeno tím, že lži využívají k manipulaci,“ tvrdí psycholožka Ramani Durvasulová. Dejte si tedy velký pozor na člověka, pro kterého je lež denním chlebem.

Jak zjistíte, že máte co do činění s patologickým lhářem

Vztahy a sex

6. Žádné emoce

Smějeme se, pláčeme, pociťujeme nervozitu i naději. Každý den je plný emocí, které jsou na člověku poznat díky gestům a výrazům. Pravdou ale zůstává, že bezcitní lidé paletu emocí nezažívají. A tak je vcelku pravděpodobné, že každý den vypadá jejich tvář stejně – neutrálně.

„Pokud bezcitný člověk říká něco smutného, neuvidíte u něj změnu emocí, protože ve skutečnosti nezažívá hloubku emocí jako ostatní lidé,“ dodává Durvasulová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám