Hlavní obsah

Pět běžných problémů ve vztahu, které by vás neměly znepokojovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V současné době najdete v médiích mnoho článků, které upozorňují na tzv. červené vlajky. Pod červenou vlajkou si představte varovný signál, díky kterému můžete včas rozpoznat, že váš vztah nevede k zářným zítřkům. Na druhou stranu bychom ale neměly zapomínat na skutečnost, že každý vztah prochází náročnějšími etapami, které zdaleka nemusí předznamenávat konec. Posviťme si tedy na pět téměř běžných problémů, které by vám neměly dělat vrásky.

Foto: Profimedia.cz

Ne všechny problémy ve vztahu jsou hrozbou.

Článek

Všechny bychom si přály perfektní vztah bez jediného mráčku. Jakmile ale odletí první motýlci zamilovanosti, čeká nás tvrdý náraz s realitou. V takovou chvíli může kdekdo zpanikařit a domnívat se, že daný problém je tzv. červenou vlajkou, která ve vztahu nevěstí nic dobrého.

Psycholožka a manželská terapeutka Christie Kederianová se proto zaměřila na problémy ve vztazích, se kterými byste si s partnerem měli poradit.

1. Dysfunkční rodina

Prožil váš partner náročné dětství? Postrádal zdravé domácí prostředí? Nebo v jeho rodině panovaly (či stále panují) toxické vztahy? Pokud jste alespoň na jednu otázku odpověděla ano, pravděpodobně už jste přemýšlela nad tím, zda jeho minulost může negativním způsobem ovlivnit váš vztah.

„Pamatujte si, že vaše minulost nedefinuje, kdo jste jako člověk nebo jak se projevujete ve vztahu. V tomto ohledu je pouze důležité vědět, zda daná osoba dokázala negativní zkušenost zpracovat,“ vysvětluje Kederianová.

Šest typů partnerských vztahů a jejich vliv na náš život

Vztahy a sex

2. Historie předešlých vztahů

Ať už jste zjistila, že váš současný partner prošel mnoha vztahy, nebo je jeho list lásek nepopsán, možná cítíte mírné znepokojení. I v tomto případě ale platí, že bychom partnera neměly soudit na základě jeho minulosti.

„Skutečnost je taková, že každý člověk je jiný, a stejně tak je jiný i každý vztah. Nejdůležitější proto je, jak partner k minulým (ne)vztahům přistupuje,“ říká psycholožka a dodává, že pokud předešlé ženy respektuje a dokáže poodhalit zákulisí problémů v minulých vztazích, pak se není čeho obávat.

3. Terapie

Už dávno neplatí, že terapie jsou sprostým slovem. Naopak, v současné době je zcela běžné, že lidé docházejí k psychologovi, psychoterapeutovi nebo osobnostnímu kouči, který jim pomůže s menšími i většími problémy. Pokud jste tedy zjistila, že váš nový objev navštěvuje podobné odborníky, rozhodně byste neměla propadat panice.

Psycholožka Christie Kederianová dodává, že obdobný přístup byste měly chovat také k lidem, kteří prošli léčbou závislosti.

Pět způsobů, jak lidé nevědomky sabotují všechny své vztahy

Vztahy a sex

„Mnoho lidí se vyhýbá vztahu s někým, kdo bojoval se závislostí jakéhokoliv druhu. Tímto krokem se ale můžou ochudit o úžasného potencionálního partnera, který má za sebou velký kus práce,“ dodává Kederianová pro Well and Good.

4. Není „úspěšný“ dle společenských standardů

Ohrnuje kamarádka nos nad profesí, kterou vykonává váš partner? Nebo snad musíte čelit nepříjemným komentářům své maminky? Ať tak či onak, rozhodně se nenacházíte v záviděníhodné situaci. Přesto myslete na to, že práce či finance nejsou ve vztahu všechno.

„Finanční stabilita a zodpovědnost jsou důležité, ale nejsou tak důležité, abyste se kvůli tomu s někým rozešla. Alfou a omegou je totiž to, zda váš partner vykonává práci, která ho dělá šťastným, byť na úkor platového ohodnocení nebo společenské prestiže,“ říká psycholožka.

5. Zažil toxický vztah

Skutečnost, že váš partner byl v minulosti v toxickém vztahu, zdaleka nic neznamená.

„Spíše si musíme uvědomit, že člověk setrvává v toxickém vztahu nejčastěji kvůli tomu, že bojuje s vlastní sebeúctou. Pokud tedy partner na sebeúctě i sebevědomí zapracoval, pak rozhodně nejde o červenou vlajku,“ míní Christie Kederianová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám