Hlavní obsah

Šest známek toho, že jste uvázli v nesprávné verzi vztahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý člověk vstupuje do vztahu s nějakým očekáváním. A to nejen ohledně vzájemného svazku, ale i osoby, se kterou jej sdílí. Mnozí pak už od počátku vidí a očekávají verzi toho, co by mohlo „být“. A když to nepřichází, stále čekají. Tím se ale více a více zaplétají do vztahu, ve kterém věci nefungují tak, jak mají.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pokud se uvedený popis týká i vás, nejste v tom rozhodně sami. Ve své praxi jsem viděla mnoho lidí, kteří se doslova chytili potenciálu svého partnera a soustředili se mnohem více na fantazii, která by mohla být a přijít, než na realitu. A když jste v silném dynamickém vztahu, je méně pravděpodobné, že odhalíte vzájemnou nekompatibilitu a budete věnovat pozornost červeným vlajkám, které se mohou objevovat. V takovém vztahu, který nejspíš nebude zdravý, tak budete setrvávat mnohem déle, než by bylo vhodné,“ uvádí pro server Psychology Today Leah Aquirreová, psychoterapeutka z amerického San Diega.

Při seznamování hledáme někoho, kdo nám bude sympatický a bude nějakým způsobem „splňovat“ to, co chceme. Jenže i když někoho takového najdeme, možná v něm vidíme i potenciál být lepším člověkem, než je teď. Což ovšem není dobrý přístup.

Ano, lidé se mohou změnit, ale ne kvůli tomu, že bychom jim to diktovali či to nějak ovládali. Pokud se to tak děje, je to rozhodně známka toxického vztahu.

Tři zásadní znaky, že jste v toxickém vztahu

Vztahy a sex

Podle čeho poznat, že žijete ve fantazijní verzi vlastního vztahu?

1. Neustále přemýšlíte u budoucnosti s partnerem a o tom, jaké by věci mohly být, místo abyste si užívali jeden druhého v reálu. Jste doslova posedlí tím, jak udělat věci lepší nebo jiné, než jsou. Ve spojení s tím se snažíte přímo předělat partnera, aby „vyhovoval“ vašim požadavkům.

2. Soustředíte se na to, jaký byl vztah dříve, když byl svěží a nový. Sníte o všech „dobrých“ věcech, které jste na protějšku v počátcích viděli jako přitažlivé. „Verzi“ protějšku v počátcích vztahu vidíte jako lepší než člověka, jakým je dnes.

3. Vymlouváte se na problematické chování partnera nebo toxickou dynamiku vztahu. Veškeré problémy ve vztahu připisujete nepříjemným okolnostem.

4. Máte tendenci nadměrně vysvětlovat problémy nebo výzvy, které s sebou váš vztah přináší, všem okolo – hlavně rodině a přátelům. Jakmile někdo vyjádří své obavy ohledně zdraví vašeho vztahu, stáváte se defenzivní.

5. Jste neustále nešťastní a snažíte si ospravedlnit, proč tomu tak je. Z mnohých problémů se snažíte vymluvit. Ignorujete vnitřní hlas, který vám říká, že prostě „něco není v pořádku“.

6. Máte pocit, že na vztahu pracujete tvrději než váš protějšek. Děláte změny, ale partner zůstává stejný. A když už se trochu změní, je podle vás změna pomíjivá a brzy se vše opět vrátí do „špatného“ normálu.

„Pokud se v nějakém bodě poznáte, doporučuji se zamyslet nad vztahem. Jste opravdu šťastní? Jsou naplněny vaše potřeby, očekávání? Pokud ne, je lepší hledat takový vztah, kde budete mít vše, co chcete, a nebudete muset čekat ani nikoho měnit,“ uzavírá Aquirreová.

Zahoďte aplikace, smluvit rande jde i v reálu

Vztahy a sex

Protiklady se přitahují? Podle studie je tomu naopak

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Manželské poradny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám