Hlavní obsah

Šest znaků, že vaše přátelství už není to, co bývalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některá přátelství trvají celý život, jiná přijdou podobně rychle, jako odejdou. Existuje několik znaků, díky kterým poznáte, zda se vaše přátelství blíží ke konci nebo jestli se stává toxickým.

Foto: Profimedia.cz

Některé životní změny mohou velmi významně narušit i přátelství.

Článek

Mnohdy si přejeme, aby naše přátelství vydržela po celý život. Ve skutečnosti ale můžeme narazit na mnoho překážek, které toto přání značně zkomplikují. Lidé do našich životů vstupují i odcházejí a ztráta nějakých přátelství je nedílnou součástí životního koloběhu.

Určitě se vám někdy stalo, že jste se s kamarádkou viděla po delší době a najednou bylo vaše setkání plné trapných odmlk a pauz. S dospíváním a s přibývajícími povinnostmi může docházet k delším časovým prodlevám mezi setkáními a není to nic neobvyklého. Některé životní změny zkrátka ovlivnit nedokážeme a určitě bychom neměli vinit sebe nebo druhou osobu.

Mezi náročné životní události, které si mohou vybrat daň na vašem přátelství, patří stresující stěhování, svatba nebo rozvod, narození dětí, změna zaměstnání a koníčků, uvádí web LoveToKnow.

Jak zachránit přátelství a kdy už ho naopak nechat být

Vztahy a sex

Občas se ale v neprůhledné pavučině mezilidských vztahů můžeme zamotat. Je pak náročné rozeznat, kdy je lepší přátelství ukončit a posunout se dál. Tohle je šest znaků, podle kterých byste se měla zamyslet, zda není lepší přátelství ukončit.

1. Rozčilují vás maličkosti, kterých jste si v minulosti nevšímali

Je běžné, že nás čas od času něco vytočí. Problém nastává ve chvíli, kdy nás k šílenství a vzteku dohání téměř všechno, co naši přátelé dělají. Ať už je to klepání nehtů o stůl nebo hraní s vlasy. Pokud vás zlozvyky vašich přátel vytáčejí, možná se ve vás hromadí skrytá frustrace, kterou ignorujete.

2. Vyhýbáte se plánování setkání a rušíte plány

Pokud je vaše přátelství zdravé, obě strany budou chtít plánovat společná setkání a plány rušit jen ve výjimečných případech. Pokud se ale plánování schůzek vyhýbáte a používáte výmluvy, proč nemůžete dorazit i přes to, že kalendář máte volný, možná už vaše přátelství není, co bývalo. Možná nechcete ranit city vašich přátel, ale současně s nimi nechcete přátelský vztah prohlubovat. I proto můžete používat výmluvy k tomu, jak z nepříjemné situace uniknout.

3. Stále vzpomínáte na minulost

Pokud pokaždé, když se sejdete, jediné, o čem spolu mluvíte, jsou věci, které jste spolu zažili v minulosti, mohli byste mít potíže najet na stejnou vlnu v přítomnosti. Může to být odrazem toho, že jediné, co vás nyní spojuje, jsou společné zážitky, avšak kvůli odcizení nejste schopní vytvářet zážitky nové. Můžete tak tíhnout k tomu, že minulost chcete prožívat znovu a nemyslet na to, že se odcizujete.

Typy přátelských vztahů, které v našich životech potřebujeme

Vztahy a sex

4. Kontrolujete všechno, co dělají

Přehnaná pozornost vůči něčímu chování obvykle není dobrá věc. Pokud vyčkáváte, až kamarád řekne špatně nějaké slovo nebo se přeřekne, jenom abyste ho mohli opravit, může to znamenat, že jste z tohoto vztahu vyrostli. Přátele bychom měli přijmout takové, jací jsou, i s jejich nedokonalostmi. Povyšování nad nimi nebo neustálé kárání přátelský vztah neprohloubí.

5. Máte pocit, že nemůžete změnit svůj vzhled

Jednou z nečekaných věcí, kterou si možná neuvědomujete, že by mohla souviset s vašimi přátelstvími, je váš „vzhled“. Experimentování s tím, jak se prezentujeme, je přirozenou součástí dospívání, a pokud máte pocit, že vám není příjemné zkoušet nové oblečení nebo styly kvůli tomu, jak to budete muset vysvětlovat svým přátelům, pak stojí za to promyslet, zda takové přátele ve vašem životě chcete mít.

6. Přestanete zvedat telefony a odpovídat na zprávy

Když je vám někdo opravdu blízký, máte ho téměř pořád na mysli – což znamená, že je často první osobou, se kterou chcete sdílet novinky nebo aktuální informace o životě. Projděte si své textové zprávy nebo výpis hovorů a podívejte se, jak dlouho už jste dotyčnému příteli něco neposlali. Pokud je to déle než měsíc, pravděpodobně se od sebe vzdalujete.

Přátelé o vás mohou prozradit mnohé

Vztahy a sex

Reklama

Výběr článků

Načítám