Hlavní obsah

Typy přátelských vztahů, které v našich životech potřebujeme

Přátelství sehrává v našich životech zásadní roli. Obohacuje naše životy, dává nám pocit podpory, lásky a zvyšuje celkově pocity štěstí. Podle vědců je dokonce přátelství pro naše zdraví, pohodu a dlouhověkost stejně zásadní jako strava a cvičení. Které typy přátelských vztahů nás dělají nejšťastnějšími?

Foto: Profimedia.cz

Přátelství sehrává v našich životech velmi zásadní roli.

Článek

Nedávný výzkum ukázal, že lidé k dosažení optimální životní spokojenosti potřebují tři až pět blízkých přátel. Pokud jich mají méně, nedokáže to plně uspokojit jejich potřeby. Zároveň ale platí, že na více než pět skutečných přátel nemáme dostatek času ani kapacity.

Pokud nemáme v daný okamžik poblíž blízké přátelé, z velké části je dokážou nahradit tzv. známí. Podívejte se s námi, jaké typy přátelských vztahů potřebujeme pro pocit štěstí a životní pohodu.

1. Blízcí přátelé

Známe je mnoho let a byli s námi při všech vzestupech i pádech. Nicméně v průběhu života mohla nastat období, kdy jsme s nimi nebyli v kontaktu, ovšem při každém dalším setkání jsme měli na co navázat. Blízké přátelé navíc můžeme oslovit i v okamžiku, kdy se ocitneme v nouzi.

Jak si udržet přátele

Vztahy a sex

Přesně proto tyto přátele v životě potřebujeme mít. Podle psychologa Anjaliho Fergusona je to dobré zejména v rámci našeho duševního zdraví, ale i osobního růstu a socializace.

2. Celoživotní přátelé

Ne každý má to štěstí, že má ve své blízkosti přítele, kterého zná od svých dětských let a provází ho i v průběhu dalších životních etap. Jejich výhodou je, že znají velmi dobře nejen nás, ale i naše sourozence, rodiče atd. Rozumí nám tedy často úplně nejvíce.

S přibývajícím věkem, kdy se naše sociální kruhy zmenšují, jsou pro nás celoživotní přátelství o to důležitější. Tato přátelství nám pomáhají mnohem snáze zvládat i stresující životní události.

3. Přátelé se společnými zájmy či ze sousedství

Často tyto přátele vídáme častěji než ty blízké. Přestože tato přátelství většinou netrvají celý život, jsou pro nás také velmi důležitá. V daný okamžik s nimi můžeme zažívat pocity sounáležitosti a také podpory, což se pozitivně odráží na našem psychickém rozpoložení.

Anketa

Kolik máte vedle sebe skutečných přátel?
1
11,7 %
2-3
52 %
4-5
15,5 %
Víc než 5
6,4 %
Už nikoho
14,4 %
Celkem hlasovalo 2092 čtenářů.

4. Přátelé z práce

I v práci můžeme navázat velmi blízké vztahy a nalézt tam dlouhotrvající přátelství, která mohou přetrvávat i po odchodu z tohoto zaměstnání. A i kdyby ne, v daný okamžik plní v našich životech velmi důležitou roli, protože s námi tráví spoustu času a prožívají s námi naše pracovní úspěchy i neúspěchy a dokážou nás tak v mnoha ohledech podpořit víc než kdokoliv jiný.

5. Přátelé z jedné kapitoly našeho života

V životě procházíme různými životními etapami a vždy je dobře, když nás v daný okamžik provází někdo, kdo současně prožívá podobné problémy. Ať už se jedná o první lásky, manželství, těhotenství či rozvod. Vždy potřebujeme přátele, kteří nás v daném období podpoří a třeba i inspirují, když zvládnou podobné výzvy. Dokážeme se navíc učit z jejich chyb i úspěchů.

I přátelství lze přechodit

Vztahy a sex

Může jeden jediný přítel obsadit všechny tyto role?

Samozřejmě vždy může docházet k překrývání hned několika typů, ale ve skutečnosti není příliš reálné, aby nám jeden přítel dal tolik podpory, jakou potřebujeme. Podle odborníků navíc není ani dobře spoléhat pouze na jednoho jedince se všemi našimi potřebami.

Počítají se přátelé na sociálních sítích?

Sociální sítě lze považovat za dvojsečnou zbraň. Na jedné straně sjednocují lidi se společnými zájmy a dávají jim pocit, že nejsou sami, zároveň nás ale odpojují od smysluplných sociálních vazeb.

Vždy je tedy důležité mít kromě přátel na sociálních sítích i fyzická přátelství.

Jak přijímat a dávat rady

Vztahy a sex

Jak být lepšími přáteli

Vztahy a sex

Reklama

Výběr článků

Načítám