Hlavní obsah

Sedm běžných příznaků pohlavně přenosných chorob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezávazný sex a flirt k létu a dovoleným prostě patří, bohužel také časté následky těchto aktivit - pohlavně přenosné choroby. Přestože na většinu z nich dnes existuje účinná léčba, je zapotřebí s ní začít včas, jinak hrozí komplikace a doživotní následky. I z tohoto důvodu je dobré znát alespoň nejčastější příznaky, které na problém mohou upozornit.

Foto: Profimedia.cz

Riziko pohlavně přenosných chorob se nevyplácí podceňovat.

Článek

Většina pohlavně přenosných chorob se šíří během pohlavního styku prostřednictvím tělesných tekutin. K přenosu ale může dojít i kontaktem s infikovanou kůží, a to zejména v oblasti genitálií. Někdy může dojít k nákaze i sdílením osobních věcí, které přicházejí do styku s krví nakažených osob, jako např. u nitrožilní injekční jehly či u piercingu.

Dnes lékaři znají asi 25 pohlavně přenosných nemocí. Mezi nejběžnější patří:

  • HPV
  • Syfilis
  • Chlamydie
  • Kapavka
  • HIV/AIDS
  • Žloutenka typu B
  • Trichomoniáza
  • Genitální opar

KVÍZ: Vyznáte se v pohlavních chorobách?

Vztahy a sex

Podívejte se s námi na nejčastější příznaky, které na pohlavně přenosnou nemoc mohou upozornit.

1. Neobvyklý výtok

Neobvyklý výtok z vaginy či penisu patří mezi nejčastější příznaky pohlavně přenosné choroby. U žen se může jednat o nazelenalý nebo nažloutlý výtok, jenž může i zapáchat. V takovém případě je dobré okamžitě zajít k lékaři a nechat se otestovat na uvedené choroby. Podle odborníků se může jednat o příznak kapavky nebo trichomoniázy.

U mužů může být nebezpečný jakýkoliv výtok kromě moči a výronu semene. U nich za tím nejčastěji stojí chlamydie nebo kapavka.

2. Vaginální krvácení

Vaginální krvácení mimo menstruaci může být způsobeno celou řadou gynekologických problémů (jde např. o myomy, děložní polypy či endometriózu), ale také chlamydiemi nebo kapavkou. Je proto dobré navštívit lékaře a do doby, dokud nebude stanoveno, o jaký problém se jedná, vyhnout se sexu.

3. Bolest při sexu

Některé pohlavně přenosné choroby mohou poškodit nebo dráždit genitální tkáně, což v takových situacích může způsobit nepohodlí a bolest.

4. Bolestivé močení

Dysurie neboli bolestivé močení, včetně pálení při močení, patří mezi častý příznak prochladnutí a zánětu močového měchýře. Může se ale jednat i o příznak pohlavně přenosné nemoci, jako je kapavka, herpes či chlamydie.

5. Bradavice

Za genitálními bradavicemi stojí lidské papilomaviry. Mohou se objevit v oblastech kolem vaginy nebo na špičce penisu, šourku či kolem řitního otvoru. Lidé by se neměli snažit sami tyto bradavice odstranit, vždy je zapotřebí vyhledat lékařskou péči.

Za pohlavními nemocemi jsou vždy tři a více lidí, říká dermatovenerolog

Podcasty a pořady

6. Vředy a puchýře

Jakmile se v oblasti genitálií objeví vřídky nebo puchýře, je zapotřebí vyhledat lékaře. I v okamžiku, kdy se jedná o opruzeniny. Výskyt vředů nebo puchýřů v oblasti genitálií je upozorněním na možnou STD. V případě opruzenin je třeba dbát zvláštní opatrnosti v případě, že se na tkáni objevuje i chancroid neboli ulcus molle, měkký vřed. Může se jednat o primární infekci syfilis.

Pokud se syfilis v této fázi nezačne léčit, může se asi tři týdny poté objevit bolest a další příznaky sekundární a terciální syfilis.

7. Otok nebo svědění

Pohlavní choroba může stát i za nadměrným svěděním genitálií, konečníku či blízkého okolí. Někdy se v těchto oblastech může objevit i otok či bulka.

Mezi další příznaky mohou patřit:

  • bolesti břicha a svalů
  • vysoká frekvence močení
  • noční pocení
  • horečka a zimnice

Prevence by měla být naprostou samozřejmostí

Podceňovat pohlavně přenosné nemoci se nemusí vyplatit. I když dnes existuje i na tyto nemoci velmi účinná léčba, ne vždy se to obejde bez trvalých následků.

Používání kondomů a pečlivý a vědomý výběr partnerů by tak měly být samozřejmostí. Stejně tak, když už k nějaké nehodě či úletu dojde, je zapotřebí se zdržet dalšího sexu, dokud nebudete mít jistotu, že jste žádnou chorobu nechytli, a zabránit tak dalšímu šíření nemocí.

Zákeřné papilomaviry útočí až po letech

Zdraví

Jak nový partner ovlivňuje vaše intimní zdraví

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:
Bolest při pohlavním styku
Bolest při močení
Výtok z pochvy
Genitální bradavice

Výběr článků

Načítám