Hlavní obsah

Rituály, které udrží ve vztahu touhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každé manželství zažívá horší a lepší časy a se vším je třeba se vypořádat. Aby špatné zážitky co nejdříve zmizely a nenadělaly škodu a ty dobré naopak přetrvávaly co nejdéle, s tím vším mohou pomoci i jednoduché rituály, které je dobré praktikovat co nejčastěji.

Foto: Profimedia.cz

I po letech můžete být ve vztahu spokojení a udržovat si touhu.

Článek

Svatby, pohřby a oslavy všeho druhu. To všechno jsou rituály, které nás nutí zpomalit a užívat si více a hlouběji důležité životní události. Pomáhají nám slavit dobré časy stejně jako se vypořádat s těmi špatnými.

I v manželství jsou zapotřebí podobné rituály, abychom se vypořádali s dobrým i zlým, co nám život přinese. Navíc pomohou udržet vášeň a živost v intimním vztahu. To je to, co dělá manželství důležitým – vidět svůj závazek jeden k druhému a ten si co nejdéle udržet.

Podle vztahového terapeuta Todda Creagera, který se více než 30 let ve své praxi zabývá poradenstvím v oblasti manželství, sexu a párové terapie, je dobré podobné rituály praktikovat co nejčastěji – nejlépe na denní bázi. O čem je přesně řeč?

Než ráno vstanete, pomazlete se

„I když máte třeba doma malé dítě, které vyžaduje aktuální pozornost, věnujte poté i třeba jen minutu svému protějšku. Obejměte ho a dejte mu najevo, že si vážíte jakékoli pomoci a podpory, kterou vám nabízí,“ nabádá Creager pro server Yourtango.

Skrytá síla lidského objetí aneb Proč nám tolik chybí

Zdraví

Pokud nejlépe každý den začnete tímto rituálem, udá to velmi významný směr vašemu intimnímu vztahu. Podle terapeuta není nic víc sexy než chvíle, když vás někdo objímá a drží v náručí.

Dejte přes den partnerovi najevo, že na něj myslíte

Není nic špatného na tom partnerovi či partnerce i po měsících či letech vztahu ukázat, že na něj (na ni) myslíte.

Můžete být vtipní, koketovat, nebo se prostě jen zeptat, jak se dotyčný má. Nemusí jít o nic náročného, co by vám bránilo v práci, péči o děti či jiných záležitostech – stačí i minuta volna a na tu je čas vždy.

Obohaťte svůj vztah aneb Ukažte partnerovi, jak moc vám na něm záleží

Vztahy a sex

Dáte tím jasně najevo, že na svůj protějšek myslíte – i tehdy, když máte sami starosti nebo hodně práce.

Každý večer si promluvte o svých pocitech

Stačí si vyhradit i pouhých deset minut, během nichž se soustředíte nejlépe na vnitřní zážitky toho druhého než na to, co je třeba udělat. Svěřte se se svými pocity, stejně tak dopřejte totéž protějšku.

„I takovéto malé rituály každý den dokážou se vztahy zázraky. I po mnoha letech společného soužití tak vztah můžete proměnit k lepšímu, stačí chtít,“ uzavírá Creager.

Co všechno ovlivňuje naši spokojenost a pocity štěstí

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám