Hlavní obsah

Barbie jako ničitel vztahů aneb Když váš partner nevidí film růžově

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film Barbie slaví úspěch po celém světě. Staronový fenomén blonďaté panenky má ale nečekaný vliv i na naše milostné životy. Ukazuje se, že lidé zpochybňují své vztahy, dokonce se se svými partnery rozcházejí kvůli jejich reakci na film.

Foto: Profimedia.cz

Foto z filmu Barbie

Článek

Historicky nejvýdělečnější film od režisérky Grety Gerwigové vyvolává na sociálních sítích pozdvižení nejen kvůli dokonale růžovému vizuálu, ale zejména kvůli svému významu pro společnost. Divačky na sociálních sítích pak dokonce přísahají, že se vzdají svých přátel i partnerů, pokud nesouhlasí s feministickým poselstvím filmu.

Na sociální síti TikTok se to jen hemží videi, ve kterých mladé ženy bez obalu hlásají: „Vezmi svého přítele na Barbie, a pokud filmu nebude rozumět, rozejdi se s ním.“

Autorka videí Reina Dombrovska v příspěvku tvrdí, že pochopení filmu by měl být z mužského pohledu standard, a proto se se svým přítelem rozešla. Spousta žen v komentářích s ní přitom souhlasí.

Barbie mánie: Zamilujte si módní kousky v odstínech růžové

Styl

Jiná tiktokerka zveřejnila video, v němž uvedla, že film je zkouškou vztahu, a pokud jej oba partneři nevnímají stejně, je to důvod k rozchodu.

Jennifer Maytorena Taylorová, filmařka a profesorka na Kalifornské univerzitě specializující se na film a feminismus, věří, že film Barbie odhaluje „mužskou křehkost“.

„Je bohužel předvídatelné, že Barbie může rozdělovat společnost,“ říká. Kromě toho se zdá, že film zasáhl zejména muže, kteří se cítí ohroženi brilantně obratnou a skutečně vtipnou kritikou patriarchátu ve filmu.

@sayhalogoodbye

#gretagerwig was making us all a #relationship #litmustest with the #barbiemovie #ken #kenough #barbie #patriarchy #dating

♬ original sound - The Fangirl

„Pokud někteří muži nedokážou zvládnout jediný film, který jemně upravuje struktury mužských privilegií prostřednictvím příběhu o hromadě doslovných panenek, je to známka toho, jak reálně a hluboce je toxická maskulinita poháněna mužskou křehkostí.“

Zdá se, že pro mnoho mladých žen, které mají pocit, že vše zmíněné jejich přátelé nechápou, zvoní poplašné zvony.

Emma Kennyová, televizní psycholožka, vysvětluje, že nemůžete očekávat, že váš partner ocení všechno, co vy – zvláště pokud jsou vaše názory na svět a zkušenosti odlišné.

„Zatímco společné hodnoty a zájmy jsou ve vztazích důležité, myšlenka na to, že když váš partner neocení Barbie, může to ohrozit vztah, nedává vůbec žádný smysl. Je to jako říkat, že pokud se spolu nedíváte na box, je vztah odsouzen k nezdaru. Je zdravé mít neshody a mít rád různé věci, a je proto zbytečné se snažit způsobit trhliny v partnerství,“ říká pro Metro UK.

Anketa

Líbil se vašemu partnerovi film Barbie?
Ano, byl z něj nadšený
24,5 %
Ano, ale některé scény se mu zdály přehnané
13,3 %
Film se mu nelíbil
6,8 %
Oba jsme byli zklamaní
55,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 444 čtenářů.

Nejlepší outfity Margot Robbieové jako novopečené Barbie

Styl

KVÍZ: Svět zachvátila horečka Barbie, jak dobře panenku znáte?

Žena

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina, Psychologické poradny, Manželské poradny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám