Hlavní obsah

Zamilovanost aneb Když se bouří hormony, které ovládají naši mysl i tělo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pocit neovladatelné zamilovanosti zažil asi každý z nás. Pokaždé je jiný, ale vždycky ho poznáme. Mohou za to hormony, které v tu chvíli doslova ovládají naše tělo i mysl. Ty nás ostatně provázejí všemi fázemi lásky a vztahů. Které to jsou?

Foto: Profimedia.cz

Přímo zamilovanou euforii způsobuje fenylethylamin, kterému se také přezdívá droga zamilovaných. Z chemického hlediska se podle odborníků dost podobá pervitinu – cítíme spoustu energie a radosti. A chceme stále víc!

Článek

Začátky jsou sladké, euforické, člověk nemyslí na nic jiného, než aby zase mohl být s tím, do koho se takzvaně „zakoukal“. Příroda to prostě zařídila tak, aby k sobě koktejl hormonů čerstvě zamilované doslova přilepil – aby byli ochotni jít do rizika, počít potomka a provést ho společně minimálně prvníma dvěma roky života, kdy je nejzranitelnější.

  • Za bušící srdce, žaludek na vodě a břicho plné motýlů při bláznivém zamilování mohou adrenalin a noradrenalin. To jsou hormony, které tělo vyplavuje při stresové reakci – proto zrychlený dech a nervozita před schůzkou. Neplechu dělá ale i kortizol, stresový hormon, jehož hladina stoupá zejména v prvním půlroce vztahu. Podle vědců je spojen se stresem z navazování nového vztahu a jeho zvýšené množství v krvi může například oslabovat naši imunitu a vést k většímu riziku infekce.
  • Další hormony však mají naprosto opačné účinky. Přímo zamilovanou euforii způsobuje fenylethylamin, kterému se také přezdívá droga zamilovaných. Právě ten nasazuje ony růžové brýle, kvůli kterým přehlížíme i to, co bychom neměli. Z chemického hlediska se podle odborníků dost podobá pervitinu – cítíme spoustu energie a radosti. A chceme stále víc! A znovu! Každá další schůzka hormon opět uvolní, takže „potřebujeme“ toho druhého vidět pořád, jinak se nám až fyzicky stýská.
  • Čerstvě zamilovaní mají také vyšší hladinu dopaminu, který spouští intenzivní radost a také zvyšuje energii i pozornost.
  • Tělo nám v raných stadiích zamilovanosti zaplavuje i serotonin. Ten způsobí, že nemyslíme na nic jiného než na vytouženého partnera. Vědci dokonce porovnávali hladiny serotoninu v krvi u čerstvě zamilovaných s hladinami u lidí trpících obsesivně-kompulzivní poruchou a zjistili, že jejich úroveň je velice podobná.
  • Během fyzického kontaktu s milovanou osobou se nám do těla uvolňuje oxytocin. Tomu se říká hormon lásky a důvěry, je totiž opravdovým přeborníkem na boj se stresem a úzkostí, skvěle uvolňuje. Mimochodem – v těle matky hraje jednu z klíčových rolí při porodu a kojení.

Rozdíl mezi poblouzněním a láskou

Vztahy a sex

Celkově stav zamilovanosti zmírňuje bolesti v těle, snižuje krevní tlak, pokud je vše v pořádku, pak i mírní stres, a hlavně má pozitivní vliv na naši psychiku – tak jen do toho, protože láska opravdu obvykle léčí a omlazuje.

Jen pozor na extrémy – z výčtu aktivních hormonů, jež nám kolují v krvi, je jasné, že všeho moc škodí. Přílišná závislost a lpění na druhém mohou vést k fyzickému i psychickému vyčerpání, prostě trpíme jak na těle, tak na duši.

Ze zamilovanosti láska

Po pár měsících se hormonální bouře v našich tělech začne uklidňovat – prvotní „rauš“ opadne, tělo přestává produkovat fenylethylamin.

Ostatně, ještěže tak, na „drogách“ opravdu nikdo nemůže fungovat věčně. Je pak na páru, jestli dokáže přetavit prvotní zamilovanost v dlouhodobý vztah. Zamilovaní ale přece jen ještě mají k ruce zdatné pomocníky:

  • Tělem začínají kolovat endorfiny fungující podobně jako opiáty – šťastně uklidňují a pomáhají tak vztah stabilizovat. „Vedle milovaného člověka se cítíme v bezpečí. Klesá nám tedy tep a dochází k celkovému zklidnění,“ říká psychoterapeutka Lenka Hlavičková z Ústí nad Labem, jež provozuje Poradenství pro duševní zdraví a rozvoj osobnosti.
  • A ani v této fázi lásky nás nenechá na holičkách nám už známý oxytocin. „Doteky stimulují produkci oxytocinu, hormonu posilujícího důvěru a podporujícího prožitek sblížení i citové sounáležitosti,“ vysvětluje Lenka Hlavičková. „Doteky jsou vůbec prvním ze způsobů, kterými člověk po narození navazuje kontakt s okolím a komunikuje. Tzv. haptická komunikace je proto do značné míry instinktivní,“ naznačuje terapeutka, proč je pro nás tak přirozené a příjemné dotýkat se a mazlit se s milovaným člověkem.

8 základních pravidel, díky kterým si do života přitáhnete lásku

Vztahy a sex

Produkce oxytocinu se samozřejmě neomezuje jen na ženy. Muži si ho užívají úplně stejně. A to i v době narození dítěte.

Dokonce je výzkumy dokázáno, že je-li primárním ošetřovatelem dítěte otec, jeho mozek i produkce hormonů jsou naprosto stejné jako u novopečené maminky – prožitek porodu k tomu není potřeba.

Oxytocin u mužů ale také jemně potlačuje tvorbu testosteronu a muž je tak něžnější.

  • Velmi důležitá je v láskyplné interakci dvou lidí i její „voňavá“ stránka. „Stejně jako na dotyky reagujeme pudově i na čichové vjemy. I přesto, že si to neuvědomujeme, velmi silně ovlivňují naše chování i celkovou pohodu. Není tedy divu, že centra čichu jsou situována ve vývojově nejstarších oblastech mozku. Pro mnohé jsou to tak právě čichové vjemy, které si pamatují nejlépe a které dokážou i po letech vzbudit silnou emoční odezvu,“ uzavírá Lenka Hlavičková.
  • Možná jste to také zažili – nečekaně po letech ucítíte parfém, který používala vaše první láska, a všechny vzpomínky jsou náhle zpět… Nejde přitom zdaleka jen o romantiku – vědci dokázali, že právě čichem podvědomě poznáme, kdo je s námi kompatibilní tak, abychom zplodili zdravé potomky. Příliš podobní jedinci našemu imunitnímu systému nevoní.
Láska, bakterie a viry
Intimní soužití dvou lidí přináší pro jejich imunitní systémy obrovské množství nových informací.
Nejde přitom jen o to, že jeden může být nemocný a druhý to od něj tzv. chytí.
Ve svém těle i na kůži hostíme také nepočítaně bakterií, které si chtě nechtě předáváme. Nejčastěji pronikají do našeho těla sliznicemi, tedy ústy, nosem, dýchací soustavou, ale i ušima, očima, urogenitálním traktem či řitním otvorem. Někdy i kůží.
Vzájemné předávání si bakterií není nebezpečné. Je to vlastně, jako když dáte dítě do školky. Chvíli bude nemocné, ale nakonec si vytvoří imunitu. Totéž se obvykle děje i lidem, kteří spolu začínají žít.
Přesto existují rizika. Kromě obecně známých pohlavně přenosných chorob (např. kapavka, chlamydie, trichomoniáza) či viru HIV, který způsobuje nemoc AIDS, je to např. HPV virus, tedy lidský papilomavirus, jehož některé druhy způsobují určité druhy rakoviny. Proto se vyplatí být informován o zdravotním stavu partnera.

Reklama

Výběr článků

Načítám