Hlavní obsah

Proč se některým ženám chce po sexu plakat

Milování s partnerem je nejen fyzický, ale také emocionální akt, během kterého se v nás mísí koktejl emocí. Některé ženy můžou pociťovat abnormální příval štěstí, jiné se během sexu smějí a najdou se také ženy, kterým vytrysknou slzy do očí.

Foto: Profimedia.cz

Při milování nelze kontrolovat své emoce.

Článek

Při milování nelze kontrolovat své emoce, a tak se může stát, že vám začnou téct slzy. Pokud je vám v takové chvíli před partnerem trapně, měla byste vědět, že jde o naprosto přirozenou věc, za kterou se v žádném případě nemusíte stydět.

Důležité je pouze to, abyste pochopila příčinu slzení. A věřte, že důvodů, proč jste po sexu plakala, je nespočet.

1. Měla jste orgasmus

Orgasmus je intenzivní tělesná reakce na potěšení, kterého se nám při sexu dostává. A tak je zcela přirozené, že se vám těsně po orgasmu objeví slzy v očích. Studie z roku 2017 dokonce uvádí, že kromě pláče mohou lidé po orgasmu zažívat také enormní záchvaty smíchu, kýchání nebo úzkost. Všechny zmíněné reakce vědci označují jako peri-orgasmické jevy, vzácné stavy, které jsou ale pro naše tělo neškodné.

Cesta za orgasmem, na který nikdy nezapomenete

Vztahy a sex

2. Cítíte se šťastně

Občas jsou odpovědi jednodušší, než by se mohlo zdát. Pokud jste šťastná, máte skvělého partnera nebo jste si dosytosti užila milování, můžete se připravit na (ne)vítaného hosta v podobě několika slaných kapek.

Nezadržujte příval slz a naopak svému partnerovi otevřeně přiznejte, že pláčete „jenom“ proto, že jste nesmírně šťastná. Uvidíte, že vaše upřímnost posílí vztah i intimní pouto, které je mezi vámi a partnerem.

3. Reakce na bolest

Pamatujte si, že sex by nikdy neměl bolet. Jakmile pocítíte sebemenší bolest, je důležité, abyste o problému informovala partnera a v ideálním případě sexuální styk přerušila. Ve většině případů je bolest způsobena nedostatečnou lubrikací, avšak může za ní stát také vaginismus, infekce nebo zranění.

V každém případě bolestivý styk nepodceňujte a z preventivních důvodů navštivte svého gynekologa, který stanoví přesnou diagnózu.

4. Trpíte depresí

Milování je sice příjemná aktivita, avšak nelze spoléhat na to, že lusknutím prstu vyléčí všechny vaše niterní bolesti a trable. Pokud procházíte psychicky náročným obdobím, sužuje vás deprese nebo úzkost, pak je pravděpodobné, že se vaše rozpoložení promítne také do milování.

„Pláč po sexu nemusí nutně souviset se samotným sexem. Pouze se po sexu vynoří negativní zkušenosti z minulosti nebo aktuální problémy,“ říká manželská terapeutka Laura Petifordová pro Oprah Daily.

Klidně si poplačte, pomáháte svému zdraví

Zdraví

5. Bojujete s postkoitální dysforií

Za nenadálým smutkem může stát také postkoitální dysforie, tedy nepříjemný stav podobný depresi, ke kterému dochází těsně po sexuálním styku. Hlavním viníkem je hormon dopamin, jehož hladina po vyvrcholení prudce klesá. Někteří lidé následně na pokles dopaminu reagují již zmiňovanými slzami nebo skleslou náladou.

Pokud si myslíte, že postkoitální dysforií trpíte, rozhodně se vyplatí, když o svých pocitech budete před partnerem otevřeně hovořit. Možná vám pomůže, když vás po sexu bude hladit a povídat si s vámi, možná budete toužit po klidu a samotě. Pamatujte, že v tomto ohledu je důležité pouze to, aby nepříjemné pocity co nejdříve odezněly.

Pláčou i muži?

I když by se mohlo zdát, že pláč po sexu je ryze ženskou doménou, opak je pravdou. To alespoň naznačuje výzkum zveřejněný v Journal of Sex and Marital Therapy, kterého se zúčastnilo 1208 mužů. Z výsledků studie jasně vyplynulo, že 41 % mužů zažilo po sexu chvíli, kdy jim bylo do pláče, a dokonce 20 % účastníků přiznalo, že k takové chvíli došlo v uplynulých čtyřech týdnech.

„Tématem pláče po sexu se doposud nezabývalo mnoho studií, přesto můžeme s jistotou potvrdit, že tento jev je běžný nejen u žen, ale také u mužů,“ říká Laura Petifordová. Pokud tedy uvidíte, že má váš partner skleněné oči, zahrňte ho slovy podpory a lásky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám