Hlavní obsah

Může pravidelná masturbace nahradit touhu po partnerském sexu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V partnerských vztazích je masturbace považována za jedno velké tabu. Přesto mnoho partnerů a partnerek tuší, že si jejich drahá polovička užívá chvilky onanie. Následně přichází na scénu myšlenka, zda pravidelná masturbace může negativním způsobem ovlivnit společný sex nebo partnerův sexuální apetit.

Foto: Profimedia.cz

Masturbace nemůže nahradit partnerský sex.

Článek

Ať už masturbujete, nebo se onanii vyhýbáte, jedno je jasné. Masturbace s sebou přináší mnoho zdravotních benefitů, které bychom neměly podceňovat. Společnost Lunette například zveřejnila studii, která potvrdila, že masturbace ulevuje od bolestivých menstruačních křečí.

„Nelze opomenout ani fakt, že masturbace snižuje krevní tlak a napomáhá od stresu či úzkostí,“ vyjmenovává pozitiva sexuální terapeutka Chanta Blueová.

Zároveň se díky pravidelné masturbaci učíme přijímat své tělo a poznáváme svou sexuální touhu.

Dobrou zprávou je, že podle odborníků nemá pravidelná masturbace zásadní vliv na naši touhu po partnerském sexu. „Lidé jsou sociální bytosti, a proto masturbace nikdy nemůže nahradit chvíle partnerského milování,“ vysvětluje Blueová.

Proč se nebát společné masturbace s partnerem

Vztahy a sex

Obdobného názoru je také sexuoložka Sadie Allisonová, která říká, že masturbace je pouze pomůckou k objevení sexuálních tužeb. „Masturbace a partnerský sex naplňují různé potřeby. Ve skutečnosti nemůže jedno nahradit druhé,“ dodává Allisonová pro Well and Good.

Masturbace snižuje touhu po příležitostném sexu

Pravda, podle odborníků nemůže masturbace nahradit partnerský sex, přesto může určitým způsobem milostnou touhu ovlivnit.

„Obzvláště to platí v případě příležitostného sexu. Pokud lidé pravidelně masturbují, pak méně častěji vyhledávají nezávazný sex. Vše je dáno skutečností, že tento druh sexu postrádá určitou jiskru a příval emocí, na který jsme zvyklí při partnerském sexu nebo masturbaci,“ říká sexuoložka.

Tuto myšlenku potvrzuje také průzkum Match 2021, kterého se v letošním roce zúčastnilo 5000 dobrovolníků. Výsledky ukázaly, že jeden ze tří nezadaných lidí se během pandemie naučil, jak se lépe uspokojit.

Navíc 78 % dotázaných tvrdilo, že kladou vysoké nároky na člověka, se kterým potenciálně mohou prožít příležitostný sex. Z průzkumu tedy vyšlo jasně najevo, že lidé dávají přednost vážnému vztahu před nezávaznými okamžiky splynutí.

Co se děje s naším tělem při autoerotice

Vztahy a sex

„Zdravý masturbační návyk může způsobit, že lidé omezí příležitostný sex na minimum. Důvodem je, že nezávazný sex nabízí jen malé potěšení. Zároveň platí, že pro některé lidi je přítomnost ne zcela známé osoby stresující či nepříjemná,“ vysvětluje sexuoložka Sadie Allisonová.

Podle jejího názoru je zcela logické, že následně lidé raději upřednostní masturbaci před tímto typem sexuálního styku.

Když masturbace nastartuje sexuální apetit

Pokud se obáváte, že partnerova pravidelná masturbace negativním způsobem ovlivní jeho sexuální touhu, pak pro vás máme dobrou zprávu.

„Jakmile člověk dosáhne orgasmu, uvolní se v jeho těle oxytocin a dopamin. Uvolněním těchto hormonů vzniká pozitivní asociace, která způsobí, že budeme chtít podobného pocitu dosáhnout častěji a častěji,“ tvrdí sexuální terapeutka Chanta Blueová.

Zjednodušeně řečeno, čím více bude váš partner masturbovat, tím vyšší je pravděpodobnost, že bude toužit po partnerském sexu.

Přesto nezapomeňte na to, že každý člověk je jiný. „Pokud jde o sex a erotické potěšení, pak neexistuje žádný normál,“ zdůrazňuje sexuoložka Allisonová. Především tedy závisí na každém jedinci, zda pravidelná masturbace utuží jeho touhu po partnerském sexu, nebo povede k tomu, že milování odsune na druhou kolej.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám