Hlavní obsah

Polyamorie přináší obavy, zda jsou všichni ve vztahu zdraví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polyamorie je stále častější formou vztahu mezi lidmi generace Z a mileniály. Není neobvyklé, že jedna osoba má více partnerů, kteří o sobě navzájem vědí a schvalují si několik intimních vztahů současně.

Foto: Profimedia.cz

Polyamorie je stále častější formou vztahu (ilustrační foto).

Článek

Podle výzkumu Kinsey Institutu, který proběhl v roce 2021, jeden z devíti Američanů uvedl, že byl v polyamorním vztahu, a jeden ze šesti připustil, že to chce zkusit. Je to i proto, že lidé stále hledají něco, co jim v manželství či stabilním svazku chybí.

Pro to, aby polyamorní vztahy fungovaly, je třeba otevřenosti všech zúčastněných. Ti mezi sebou dokážou sdílet informace i emoce, ovšem podle výzkumu se stále učí komunikovat se zdravotníky. Stručně řečeno, za zavřenými dveřmi jsou účastníci takového soužití sdílní, ale veřejně o svém sexuálním životě a sexualitě informovat nechtějí. Strach z prozrazení totiž není neopodstatněný.

Proč tomu tak je? Lidé, kteří praktikují polyamorii, se mohou setkat se zdravotními problémy, které při vztazích dvou jedinců nejsou tak časté. Patří mezi ně potenciálně vyšší riziko sexuálně přenosných infekcí (kvůli vyššímu počtu sexuálních partnerů), také může následovat úzkost nebo deprese pramenící ze zvládání více vztahů.

Nejznámější mýty o polyamorii, kterým byste neměli věřit

Vztahy a sex

Jak uvádí terapeut Ian Kerner: „Neustále slýchám od pacientů, kteří mají sexuální otázky a problémy, že jim je nepříjemné mluvit se svými lékaři, nebo dokonce s jinými terapeuty. Vzhledem k tomu, že polyamorní vztahy jsou stále na okraji hlavního vnímání sexuálních vztahů, mohou mít i odborníci předsudky nebo explicitní úsudky, zejména pokud jim chybí zkušenosti.“

Studie z roku 2019 provedená na 20 lidech žijících v dlouhodobých nemonogamních vztazích zjistila, že většina z respondentů si stěžovala na nepochopení související s nedostatečnými znalostmi zdravotníků. Za nedostatečný považovali i počet preventivních prohlídek a poukazovali na stigmatizaci, která mohla ovlivnit jejich zdraví a důvěru ve zdravotnický systém.

„V rámci oboru gynekologie a porodnictví je zvláště důležité o životě v polyamorním vztahu vědět. To především vzhledem k riziku přenosu pohlavně přenosných chorob a jejich následků, jako je neplodnost, vaginální výtok a systémová onemocnění,“ vysvětluje pro WebMD Cheruba Prabakar, ředitel společnosti Lamorinda Gynecology and Surgery v Lafayette v Kalifornii. „Zveřejnění informací umožní přemýšlet o pacientech holističtěji.“

Odborníci proto jako základ prevence doporučují každému, kdo má více partnerů, používat kondomy k eliminaci přenosu pohlavně přenosných chorob. Kromě toho je dobré chodit pravidelně na screeningové testy, které v partnerském kruhu vyloučí další nemoci.

Anketa

Lákají vás polyamorní vztahy?
Ano, po zkušenosti vím, že mi vyhovují.
6,5 %
Ano, je to něco, co bych si rád/a vyzkoušel/a.
14,4 %
Ano, ale můj protějšek to neláká.
4 %
Ne, po zkušenosti vím, že to není nic pro mě.
2,6 %
Ne, to opravdu není nic pro mě.
72,5 %
Celkem hlasovalo 2385 čtenářů.

Když milujete víc lidí najednou

Vztahy a sex

Nepřirozenost monogamie aneb Proč mnohé vztahy nevydrží

Vztahy a sex

Reklama

Výběr článků

Načítám