Hlavní obsah

Nejznámější mýty o polyamorii, kterým byste neměli věřit

Novinky, Eliška Fischerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro polyamorní vztahy se rozhodly nejen některé známé osobnosti, ale také obyčejní lidé, kteří nevidí smysl v klasickém monogamním soužití. I přesto, že je v současné době téma polyamorních vztahů hojně probíráno, stále ve společnosti narazíme na mýty o polyamorii, kterým mnoho lidí věří.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z velkých mýtů o polyamorii je, že je jenom o sexu.

Článek

Už dávno neplatí, že bychom ve společnosti našli pouze monogamní svazky. Naopak, v posledních letech se o slovo hlásí tzv. polyamorie, tedy intimní vztah tří a více osob.

Například průzkum společnosti YouGov v roce 2020 ukázal, že téměř třetina dotazovaných mileniálů považuje polyamorní vztah za ideální. Přesto ohledně polyamorie stále panuje mnoho mýtů, které je podle odborníků třeba uvést na pravou míru.

Mýtus č. 1 – Polyamorie je jenom o sexu

Čas od času můžeme zaslechnout, že k polyamorii se uchylují lidé, kteří touží po větším množství sexu. Ve skutečnosti ale platí, že polyamorní vztahy nejsou primárně tvořeny za účelem intenzivnějšího fyzického kontaktu.

„Přestože polyamorní vztahy s sebou přinášejí určitou otevřenost, kterou v jiných typech vztahů nenajdeme, rozhodně se nejedná o vztahy čistě sexuálního charakteru,“ vysvětluje spisovatelka Charyn Pfeufferová a dodává, že smyslem polyamorie je kultivace trvalých a láskyplných vztahů.

Když milujete víc lidí najednou

Vztahy a sex

Dokonce není nic výjimečného na tom, když je v polyamorním vztahu sex až na posledním místě.

„V polyamorní komunitě jsem poznala mnoho lidí, kteří se identifikovali jako asexuálové,“ říká Dedeker Winstonová, autorka knihy The Smart Girl‘s Guide to Polyamory.

Mýtus č. 2 – Polyamorii vyznávají lidé, kteří se nechtějí vázat

Mohlo by se zdát, že polyamorie je skvělou volbou pro všechny bohémy a volnomyšlenkáře, kteří pohrdají vážným vztahem. Pravdou ale zůstává, že polyamorní vztah není žádná legrace a lidé, kteří se pro něj rozhodnou, musí věnovat pozornost nejen jednomu partnerovi, ale dvěma, třem nebo i čtyřem zároveň.

I proto je důležité vědět, že skutečný a plnohodnotně fungující polyamorní vztah není procházka růžovou zahradou, kterou by zvládl někdo, kdo chce žít svobodným a nevázaným životem.

Tereza Těžká: Polyamorie je životní styl. Není otevřen nevěře nebo náhodnému sexu

Styl

Mýtus č. 3 – Lidé v polyamorních vztazích nežárlí

Není jednoduché se o svého partnera dělit. Ať chceme, nebo ne, člověk je od přírody žárlivý, a tak není nic výjimečného, když na sebe polyamorní partneři žárlí. Rozdíl oproti monogamním vztahům je ale ten, že polyamorní partneři o svých pocitech otevřeně hovoří a nebojí se žárlení přiznat.

„Spousta lidí má představu o tom, že dokonalý polyamorní člověk nikdy nebude žárlit a vždy bude naprosto v pohodě s tím, co dělá jeho partner. Ve skutečném světě to ale možné není,“ říká sexuální terapeutka Liz Powellová pro Glamour.

Mýtus č. 4 – Polyamorie se rovná skupinovému sexu

Bohužel, stále se mnoho lidí domnívá, že polyamorní vztahy jsou zástěrkou pro skupinové orgie. „Ano, v některých vztazích může čas od času ke skupinovému sexu doopravdy dojít, ale rozhodně nejde o pravidlo. Naopak, většina polyamorních partnerů se skupinovému sexu neoddává,“ tvrdí vztahová odbornice Page Turnerová.

Podle jejího názoru navíc skupinový sex mezi polyamorními partnery vypadá naprosto jinak, než je zobrazován například v pornografii.

Slavný polyamorní vztah, jenž byl dáván za vzor, se rozpadl po pěti letech soužití

Vztahy a sex

Mýtus č. 5 – Polyamorní lidé jsou ohroženi sexuálně přenosnými chorobami

Ať už jste v polyamorním vztahu, či nikoliv, sex s různými partnery může být nebezpečný. U většiny polyamorních partnerů ale platí, že bezpečnost je na prvním místě.

„Od chvíle, co jsem v polyamorním vztahu, tak jsem obezřetnější v tom, s kým se budu milovat. Je to dáno tím, že v polyamorii jsem zodpovědná nejen za své zdraví, ale také za zdraví dalších partnerů,“ vysvětluje Turnerová.

Její slova potvrzuje také Dedeker Winstonová. „Studie a průzkumy ukázaly, že lidé v nemonogamních vztazích mají tendenci se chovat zodpovědněji než lidé v monogamních vztazích.”

Proč je polyamorie na vzestupu

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Související články

Vztah ve třech – fenomén 21. století

Monogamní vztahy začínají být stále více v ohrožení. Přibývá lidí, kteří se uchylují k otevřeným vztahům a vztahům ve třech, které se stávají podle některých...

Co ovlivňuje naše sklony k promiskuitě

„Vyspala jsem se s asi čtyřiceti chlapy, než jsem našla toho pravého,“ tvrdila třicetiletá Marcela na jednom z ženských webů. Jako kdyby chtěla naplnit motto...

Výběr článků

Načítám