Hlavní obsah

Pět způsobů, jak s úctou k sobě i druhým zvládnout rozchod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozchody nebývají jednoduché, jsou ale bohužel jednou z životních nezbytností. Čím horší jsou, o to víc se lidé vědomě či nevědomě schylují k chování, které není dobré. Co byste raději neměli nikdy dělat?

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Nevyhrožujte

Někteří lidé jsou rozchodem tak překvapeni a otřeseni, že se často snaží názor protějšku změnit, a to i výhrůžkami. Zatímco některé mohou být úsměvné, jiné – například výhrůžky tím, že si něco uděláte, pokud se dotyčný nevrátí – už mohou být velmi nebezpečné.

Výhrůžky jakéhokoli typu ale nejsou dobré, protože mívají velmi negativní důsledky, které se málokdy dají napravit, varuje vztahový kouč Michael Griswold. „Pokud vás emoce z rozchodu zcela ovládly a napadají vás způsoby, jak ublížit sobě, nebo snad někomu jinému, vyhledejte co nejdříve odborníka. Na rozchod nemusíte být sami,“ radí.

Neuchylujte se k online stalkingu

Moderní doba přinesla s érou internetu vedle mnoha vymožeností a možností i určité nešvary – třeba online stalking. Lidé jednoduše využívají informační technologie k zastrašování, sledování a obtěžování druhých.

Úzkostná porucha vás může doslova paralyzovat

Zdraví

Pro toho, kdo je po rozchodu ten opuštěný, je tak velmi snadné zjistit, co bývalý protějšek dělá, s kým se stýká atd. „Pokud budete mít podobné nutkání - ať už jen sledovat, nebo i nějakým způsobem zasahovat – zeptejte se sami sebe, čeho tím dosáhnete. Pravděpodobně jen toho, že sami sebe zahltíte emočním stresem,“ popisuje odborník.

Přestaňte se ptát „Co když…“

Každý člověk se v životě setká s mnoha nezdary. V takové chvíli je lidskou přirozeností se ptát, co mohlo být jinak (Co kdyby se to nestalo… Co kdybych to udělal/a jinak…).

Jenže dlouhodobá hra na „Co když…“ vede podle Griswolda k emocionální zkáze. To, co se stalo, už nezměníte - a to ani detailním rozebíráním každé minuty či kroku. Pokud chcete cokoli napravit, raději se zaměřte na to, co může udělat teď anebo v budoucnu.

Neseďte celou dobu doma

Po rozchodu člověka zahltí mnoho pocitů, ze kterých zrovna nečiší skvělá nálada a díky nim i ochota vyrazit někam do města a užívat si. Přesto není zdravé sedět celou dobu doma a litovat se nebo přemýšlet, co mohlo být jinak.

Uzavření ve svém osobním domácím prostoru jen prohloubí míru vašeho utrpení. Přemluvte se a zkuste si alespoň občas vyjít ven a třeba jen předstírat, že se bavíte. A možná časem zjistíte, že už předstírat nemusíte.

Nedělejte zoufalá rozhodnutí

Pokud vás opustil někdo, koho jste opravdu hluboce milovali, je poměrně snadné propadnout zoufalství a začít dělat kroky pod jeho vlivem.

Jenže takové chování nic dobrého nepřinese. Zoufalé činy nezajistí, že vás protějšek vezme zpět, pokud o to usilujete, stejně tak o vás nebude nic dobrého vypovídat.

Když spolu partneři zůstávají jen kvůli dětem

Vztahy a sex

Jak se ve vztahu emocionálně otevřít

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Koučink

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám