Hlavní obsah

Paranoia, žárlivost a vztek aneb Když je partner posedlý kontrolou

Novinky, bok

Základem každého zdravého vztahu by měla být kromě jiného i vzájemná tolerance. Co když se ale do partnerského svazku vloudí pocity nejistoty, přílišná žárlivost a vztek? Jak poznat, že se z milovaného partnera vyklubal člověk posedlý kontrolou, který musí vědět o každém vašem kroku?

Foto: Profimedia.cz

Vztah s partnerem posedlým neustálou kontrolou není jednoduchý.

Článek

Vztah jako takový může fungovat pouze tehdy, pokud na něm pracují oba partneři a oba jsou v něm spokojeni. Ve chvíli, kdy se z něj stane přítěž, nebo dokonce noční můra, není radno v něm nadále setrvávat.

Server Sofeminine sestavil několik základních bodů, podle kterých mohou ženy poznat, že žijí vedle muže posedlého kontrolou.

Chce vědět o každém vašem pohybu 

Muži posedlí kontrolou nesnesou ani pomyšlení na to, že by nevěděli, kde se zrovna jejich partnerka nachází a co dělá. Prostě to musejí vědět. Pokud partner neustále telefonuje nebo píše s dotazem „Co děláš?”, nebo doma probíhá každou chvíli podrobný výslech na stejné téma, pak se jednoznačně jedná o člověka posedlého kontrolou.

Žárlivec 

Je naštvaný, když jste venku s kamarádkami, případně vyšiluje, když se zmíníte o jiném muži? Obojí jsou známky nadměrné žárlivosti. Buď se s tím smiřte, nebo ze vztahu co nejdříve odejděte.

Váš mobil je i jeho 

„Ukaž, kdo ti píše, já se chci podívat” aneb paranoia v celé své kráse. Poznáváte to? Jedinec posedlý kontrolou se stále více dostává do stavu, kdy chce svou partnerku doslova vlastnit. To, že se bude snažit ovlivnit, koho smí žena vídat, a s kým mluvit, je tak více než reálné.

Největší kritik ze všech 

Lidé posedlí kontrolou mají také tendence chovat se velmi povýšeně. Jsou schopni doslova zašlapat ostatní do země, jen aby se oni cítili lépe a vynikli.

Všechno ví, všechno zná

Pánové, kteří vždy všechno vědí, a vždy mají pravdu, se dají označit za naprosté kontrolní maniaky. Na všechno a na všechny mají svůj názor. A když s nimi náhodou nesouhlasíte, udělají vše proto, aby váš názor změnili. Ještě horší je, pokud se doslova rozběsní pokaždé, když s nimi nesouhlasíte.

Zakazuje kamarády 

Vyměnila jste večery s kamarádkami za vysedávání s partnerem doma u televize? Snaží se ve vás probudit pocit viny kdykoli, když jdete s někým ven? Chce vás jen pro sebe, za všech okolností?

Všechno organizuje 

Posedlost kontrolou u mnohých takových mužů nezná mezí. Výjimkou není stav, kdy se snaží organizovat vše v ženině životě. Co bude dělat, kam bude chodit, co si oblékne, a dokonce i to, co bude jíst.

Výjimkou nebývá ani snaha měnit postupně maličkosti, aby žena vypadala přesně podle jeho představ. Od barvy vlasů, přes změnu osobního postoje až po neustálé opravování každé 'chyby', kterou žena v jeho očích udělá.

Náladovost

Život s mužem posedlým kontrolou je náročný sám o sobě. Když se k tomu přidá navíc náladovost a výbuchy hněvu pokaždé, když není něco podle jeho představ, může se z takového vztahu stát doslova peklo.

Reklama

Související témata:

Související články

Zajímavosti o sexu a vztazích

Partnerské vztahy samy o sobě nebývají jednoduché. Když se k tomu přidá fakt, že neexistuje žádná příručka, která by poradila, jak v nich uspět, může to pro...

Výběr článků

Načítám