Hlavní obsah

Odvykání kouření provázejí zdravotní potíže

Novinky, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho lidí při odvykání jistě zažilo stav, kdy se musí držet, aby si nezapálili. Pak se ale dostaví zdravotní komplikace, stačí třeba nachlazení, a vůle vydržet už prostě nestačí. Tímto jevem se zabývali vědci z Nemocnice sv. Jiří, kteří sledovali kuřáky, a to v rozmezí jednoho, dvou a šesti týdnů po vykouření poslední cigarety.

Foto: CŘ Plzeń
Článek

Ptali se jich na zdravotní problémy, na příznaky nachlazení, např. na kašel, rýmu, bolest v krku a na výskyt aftů. Po jednom až dvou týdnech odvykání se lidé potýkali s obtížemi častěji než kuřáci. Tři a více příznaků nachlazení se objevilo u třetiny z nich. I afty se při odvykání kouření vyskytly v prvních čtrnácti dnech výrazně častěji. Po šesti týdnech ale rozdíly mezi oběma skupinami zmizely.

Co tyto zdravotní problémy způsobuje? Afty vznikají proto, že náhle skončí antibakteriální působení kouření, které chrání sliznici úst. Příčinou příznaků nachlazení je zase krátkodobý šok imunitního systému. Vědci na základě studie sice nemohou jasně říci, nakolik zdravotní obtíže ovlivňují úspěšnost odvykání, jsou ale schopni dát určitá doporučení. Odborníci si myslí, že je třeba lidi, kteří se snaží odvykat kouření, na problémy upozornit.

Pokud totiž člověk čeká, že se věci zkomplikují, je na obtíže připraven a jejich příchod ho nemusí vyvést z rovnováhy - tedy dohnat k tomu, že začne znovu kouřit. Proto je třeba kuřákům i odvykajícím stále připomínat: To, že necháte kouření, vašemu zdraví stoprocentně prospěje. Nevzdávejte se této cesty jen kvůli krátkodobým potížím, protože ty časem samy zmizí.

Související články

Rizika si kuřáci nepřipouštějí

Vždy je zajímavé zjistit, co si lidé myslí o svém návyku, který je nad veškerou pochybnost nebezpečný a dokonce potenciálně smrtelný. Výzkum, který provedli...

Z kuřáka nekuřák snadno a rychle

Snad každý člověk někdy okusil vůni a chuť tabákového kouře nebo alkoholu. Někdo tomu propadl, jiný na něj zanevřel a cigarety nebo pivo nemůže ani cítit.

Výběr článků

Načítám